FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mladi liječnici pitaju Ostojića kad će biti raspisan natječaj za pripravnički staž

Autor: jnah
ZAGREB, 23. travnja 2013. (Hina) - Skupina mladih liječnika uputila je otvoreno pismo ministru zdravlja Rajku Ostojiću u kojem ga upozorava da unatoč njegovu obećanju još nije raspisan natječaj za plaćeni pripravnički staž za liječnike.

Dvadesetak liječnika u pismu podsjeća Ostojića da je krajem siječnja izjavio medijima kako će natječaj za staž biti raspisan krajem ožujka, odnosno početkom travnja.

Od tada su prošla gotovo tri mjeseca, a u međuvremenu je Ostojić postao kandidat za gradonačelnika Zagreba. Vjerujemo kako ste u kampanji, gužvi i strci jednostavno zaboravili raspisati obećani nam natječaj ili nas informirati o tome zašto još nije došlo do njegova raspisivanja, kaže se u pismu.

Potpisnici također odbijaju staž za mlade liječnike prema "modelu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića" za 1600 kuna mjesečno, koji se od veljače počeo raspisivati sporadično u nekim bolnicama.

Ističu da još uvijek računaju na Ostojićevo obećanje financiranog staža po dosadašnjem modelu, preko HZZO-a, jer nakon osamnaestogodišnjeg obrazovanja i stjecanja visoke stručne spreme u deficitarnom zanimanju kao što je liječničko smatraju kako imaju pravo na mjesečnu naknadu koja je obećana mladim liječnicima, a ne suficitarnim zanimanjima financiranima preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Nije li paradoksalno da Hrvatskoj nedostaje više od 4000 liječnika, te da su se još donedavno raspisivala tri natječaja godišnje, a nakon srpnja prošle godine nijedan, pitaju mladi liječnici i upozoravaju da neki doktori medicine na burzi rada već skoro godinu dana čekaju raspisivanje natječaja za pripravnički staž, jer je to zakonska obaveza neophodna da mogu pristupiti stručnom ispitu za liječnike i dobiti licencu za samostalni rad.

Glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut izjavio je danas Hini da "u HZZO-u ništa s tim u vezi nije u planu", pa se raspisivanje natječaja za pripravnički staž ne treba tako skoro očekivati.

(Hina) xvl ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙