FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 23. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BRUXELLES

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a okupili su se u utorak u sjedištu Saveza u Bruxellesu, gdje će razgovarati o aktualnim sigurnosnim izazovima i o angažmanu u Afganistanu nakon okončanja misije ISAF. "Današnji sastanak prigoda je za jačanje transatlantskog dijaloga o širokom rasponu sigurnosnih izazova koji stoje pred NATO-om do i nakon 2014. godine: nastavak previranja na Bliskom istoku i sjevernoj Africi, okončanja borbene misije u Afganistanu i razvoja situacije na Korejskom poluotoku", izjavio je prije početka sastanka glavni tajnik NATO-a Andes Fogh Rasmussen. Na sastanku sudjeluje prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Ona je prije početka sastanka izjavila da je za Hrvatsku važna tema proširenja Saveza na zemlje u susjedstvu. "Mi smo tu neobično bili angažirani oko Bosne i Hercegovine, oko aktiviranja mape puta, koju je ta država dobila ali je to sada zamrznuto, a tu je i Crna Gora koja očekuje pozivnicu za članstvo u NATO-u", rekla je ministrica.

TOKIO

Kina i Južna Koreja zamjerile su japanskim političarima posjet svetištu Yasukuni gdje su pokopani borci iz doba japanskog militarizma zbog čega su u utorak pojačane pomorske ophodnje u Istočnom kineskom moru blizu otoka koje svojataju i Tokio i Peking, javljaju agencije. Taro Aso, zamjenik japanskog premijera i ujedno ministar financija, s dvojicom drugih ministara posjetio je za vikend šintoističko svetište Yasukuni u Tokiju podignuto za 2,5 milijuna japanskih vojnika poginulih u doba Drugog svjetskog rata. U utorak je to učinilo i 168 japanskih parlamentarnih zastupnika, uglavnom članovi vladajuće Demokratske stranke (LDP) čime su razljutili zemlje koje su bile žrtve japanske invazije. "Odlasci u Yasukuni pokušaji su negiranja japanske agresivne prošlosti", rekao je Hua Chunying, glasnogovornik kineske diplomacije. Kineska novinska agencija Xinhua prenijela je da će posjet Yasukuniju pogoršati već napete odnose između Japana i njegovih ključnih susjeda u Aziji te da bi "japanski političari morali znati da će se Japan okrenuti k svijetloj budućnosti tek kada se suoči sa svojom zloglasnom agresivnom prošlošću".

TRIPOLI

Francusko veleposlanstvo u Libiji napadnuto je u utorak automobilom bombom, pri čemu su ozlijeđena dva pripadnika osiguranja, u prvom takvom napadu u glavnom gradu Tripoliju od kraja rata 2011. u kojemu je svrgnut Moamer Gadafi. Stanovnici četvrti Hay Andalus u kojoj se nalazi veleposlanstvo rekli su da su rano ujutro čuli dvije snažne eksplozije. "Dogodio se napad na veleposlanstvo. Mislimo da je riječ o automobilu bombi", rekao je dužnosnik veleposlanstva. "Ima puno materijalne štete, a dva stražara su ozlijeđena", dodao je dužnosnik. Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius osudio je napad, naglasivši da će biti poduzeto sve kako bi se otkrili napadači. "Izrazio sam svoju solidarnost s ozlijeđenim francuskim stražarima i poželio im brz oporavak", rekao je Fabius. Diplomatske misije bile su i u prošlosti metom napada u Libiji, posebno američka misija u Bengaziju na istoku zemlje, gdje je u rujnu prošle godine u napadu ubijen američki veleposlanik i troje Amerikanaca.

JERUZALEM

Sirijske snage upotrijebile su kemijsko oružje, vjerojatno nervni plin, tijekom sukoba s pobunjenicima koji traju od početka pobune u toj zemlji prije dvije godine, izvijestio je u utorak visoki dužnosnik izraelske tajne vojne službe, general Itai Brun. U emisiji vojnoga radija general Brun je kazao da se iz fotografija žrtava na kojima se vidi pjena na njihovim usnama i sužene zjenice, da zaključiti kako je riječ o upotrebi smrtonosnoga plina, najvjerojatnije sarina. "Iza napada na naoružane pobunjenike u brojnim su slučajevima u zadnjih nekoliko mjeseci stajale snage lojalne sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu", rekao je Brun. Prošli su se mjesec sirijska vlada i pobunjenici međusobno optuživali za napade kemijskim oružjem u blizini sjevernoga grada Alepa, a u ponedjeljak je američki ministar obrane Chuck Hagel, koji je u posjetu Izraelu rekao kako američke tajne službe još uvijek provjeravaju je li u sirijskom ratu korišteno kemijsko oružje.

BAGDAD

Najmanje 26 osoba ubijeno je u utorak u sukobu iračkih sigurnosnih snaga i sunitskih muslimanskih prosvjednika u gradu Hawiji, blizu Kirkuka, objavili su vojni izvori. Tri vojna izvora navode da je u pucnjavi na trgu u Hawiji smrtno stradalo šest iračkih vojnika i 20 prosvjednika. U priopćenju ministarstva obrane stoji kako su vojnici odgovorili na pucnjavu naoružanih sunita koji su na trgu u Hawiji ranije podignuli šatore i ondje održavaju prosvjede. Vođe demonstranata novinarima je rekao kako su prosvjednici bili nenaoružani kad su snage sigurnosti na njih otvorile vatru. Informacije prosvjednika i lokalnih dužnosnika o sukobu konfliktne su i kada je riječ o broju ubijenih, no tri vojna izvora tvrde da je ubijeno šest vojnika i 20 demonstranata.

SUBOTICA

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić podupire nastojanja vojvođanske vlade i Demokratske stranke (DS) u borbi za dostojan položaj Pokrajine, pa time i Deklaraciju o zaštiti ustavnih prava Vojvodine, objavio je u utorak program na hrvatskom jeziku Radio Subotice. Kuntić je naveo da se slaže s vojvođanskim premijerom u konstataciji da se ranije stečene ovlasti i prava Vojvodine doista ugrožavaju. Vojvođanski premijer Bojan Pajtić najavio je početkom travnja da će Skupština Vojvodine usvojiti deklaraciju u kojoj se konstatira povreda prava i nadležnosti pokrajinskih tijela od središnje državne vlasti od koje se traži poštivanje prava i obveza prema Autonomnoj pokrajini Vojvodini. Najava usvajanja Deklaracije bila je povod za nedavni prosvjed srbijanskih stranaka i nacionalističkih udruga koje vojvođansku vladu optužuju za separatizam.

SARAJEVO

Bosna i Hercegovina "stabilno nazaduje" na putu ka Europskoj uniji, a države-članice EU za sada nisu sigurne treba li se u toj zemlji uopće nastaviti angažirati ili je treba prepustiti samoj sebi, izjavio je za sarajevski "Dnevni avaz" od utorka slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, koji je u BiH ranije proveo tri godine na dužnosti visokog predstavnika međunarodne zajednice. "Meni je veoma žao, no BiH stabilno nazaduje, dok svi drugi napreduju na europskom putu", kazao je Lajčak u intrevjuu za sarajevski list. Podsjetio je kako su najmanje tri godine dobro poznati uvjeti koje BiH treba ispuniti kako bi nastavila približavanje Europskoj uniji, a za svo to vrijeme bosanskohercegovački političari nisu učinili ništa da bi se taj cilj ostvario.

BRUXELLES

Europski parlament i zemlje članice EU-a postigli su dogovor o novoj direktivi o hipotekarnim kreditima, koja uključuje jasnija pravila pri odobravanju zajmova i bolju procjenu kreditne sposobnosti korisnika kredita. Predstavnici Europskog parlamenta i irsko predsjedništvo, koje pregovara u ime zemalja članica, postigli su u utorak navečer dogovor o direktivi o hipotekarnim kreditima, koju je Komisija predložila još u ožujku 2011. godine. Dogovor sada treba biti potvrđen na Vijeću EU-a i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta kako bi na snagu stupio sredinom 2015. godine. Kompromis između ostaloga uključuje i bolju zaštitu od tečajnog rizika za one dužnike koji su kredit podigli u stranoj valuti. Ako troškovi otplate kredita izmaknu kontroli dužnik će imati mogućnost zaustaviti spiralu duga zamjenom valute zaduživanja ili drugim zaštitnim mehanizmima.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙