FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo u posjetu Indoneziji

Autor: nkot
ZAGREB, 21. travnja 2013. (Hina) - Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, na čelu s predstojnikom Državnog ureda za trgovinsku politiku Denisom Čajom, posjetit će Indoneziju od 23. do 25. travnja gdje će sudjelovati na sjednici Mještovite komisije za gospodarsku i tehničku suradnju između vlada dviju zemalja, te na Hrvatsko-indonezijskom poslovnom forumu, najavljeno je u nedjelju iz hrvatske vlade.

Sukladno Ugovoru o gospodarskoj i tehničkoj suradnji između hrvatske i indonezijske vlade potpisanom 1997., 23. travnja ove godine u Jakarti će se održati druga sjednica Mješovite komisije za gospodarsku i tehničku suradnju. Hrvatskim će izaslanstvom predsjedavati Denis Čajo, dok će indonezijskim izaslanstvom predsjedavati generalni direktor za Europu i Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Indonezije Dian Trianysah Djani.

"Cilj održavanja Mješovite komisije je unaprjeđenje sveukupne gospodarske suradnje između dvije zemlje, kao i davanje smjernica i konkretnih prijedloga za daljnje jačanje bilateralnih gospodarskih odnosa.. Teme o kojima će se raspravljati na navedenoj sjednici Komisije su trgovinski odnosi, ulaganja, energetika, industrija, brodogradnja, promet, malo i srednje poduzetništvo te znanost i obrazovanje", kaže se u priopćenju.

U sastavu hrvatskog izaslanstva bit će predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Državnog ureda za trgovinsku politiku, Agencije za investicije i konkurentnost, Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Hrvatske gospodarske komore.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja otvorit će se dodatne mogućnosti za razvoj gospodarske suradnje između Hrvatske i Indonezije. U tom smislu, Hrvatska želi Indoneziji ponuditi korištenje luka Rijeke, Zadar i Ploče za izvoz indonezijske robe na tržišta zemalja EU-a, kaže se u priopćenju.

U 2012. ukupna robna razmjena iznosila je 53,7 mil američkih dolara (što je bilo za 15 posto manje u odnosu na 2011.). U 2012. izvezeno je u Indoneziju roba u vrijednosti 9,5 mil američkih dolara (što je 37 posto manje nego 2011.), a iz Indonezije je uvezeno roba u vrijednosti 44 mil dolara (što je 8 posto manje u odnosu na 2011.).

Pokrivenost uvoza izvozom u 2012. iznosila je 21 posto.

Pored sjednice Mješovite komisije, u okviru posjeta Indoneziji, održat će se i Hrvatsko-indonezijski poslovni forum, 24. travnja, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Indonezijske komore za trgovinu i industriju – KADIN.

Po informacijama organizatora, dolazak hrvatskog izaslanstva pobudio je veliki interes pa je već sada prijavljeno preko 100 sudionika s indonezijske strane. Članovi hrvatskog gospodarskog izaslanstva su predstavnici Hrvatske brodogradnje/Jadranbroda, Brodarskog instituta, Tankerske plovidbe, Sherif Export – Importa, lučkih uprava luka Rijeka, Zadar i Ploče te Metalske industrije Varaždin. Pored sudjelovanja na poslovnom forumu, članovima hrvatskog izaslanstva organizirani su posjeti i sastanci s većim brojem indonezijskih institucija i tvrtki.

Indonezija je četvrta najmnogoljudnija zemlja svijeta, koja je trenutno na prijelazu iz tradicionalnog agrarnog društva u moderno potrošačko društvo te pruža mnoge poslovne prilike. Indonezija je treća najveća rastuća ekonomija u Aziji te najveća među državama istočne Azije.

U 2012. ostvaren je BDP veći od 1.000 milijardi dolara, a svjetski analitičari Indoneziju stavljaju u skupinu tržišta u nastajanju te predviđaju kontinuirani rast u narednim godinama, veći i od 6 posto, te da će postati šesto gospodarstvo svijeta u narednih 10 godina.

(Hina) xpp/xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙