FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održana komemoracija u Ruševu

Autor: sela
RUŠEVO, 21. travnja 2013. (Hina) - Tradicionalna komemoracija u Ruševu, selu na granici Đakovštine i Požeštine gdje je skončalo više desetaka nedužnih žrtava partizanskog, komunističkog terora po ulasku partizana u Đakovo, 17. travnja 1945. održana je danas u organizaciji đakovačke podružnice Društva političkih zatvorenika i đakovačkog krila Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka.

Više stotina Đakovčana tada je ubijeno u svojim kućama ili na ulicama, a velik dio njih odveden od kojih brojni u pravcu Ruševa. Dio njih ubijen je na putu do tog sela, a dio u selu. Ove godine bila je 68. komemoracija u Ruševu.

Program sjećanja započeo je u Đakovu gdje su sudionici komemoracije položili vijenac kod spomenika "Glava koja tone" podignutog na mjestu masovne grobnice žrtava tih događaja, na tzv. Parokovoj livadi.

Potom su sudionici komemoracije krenuli put Ruševa gdje je u tamošnjoj župnoj crkvi služena sveta misa, a potom je kolona sjećanja krenula do mjesta sa spomen-obilježjem žrtvama iz 1945. Tu su sudionici komemoracije položili vijence i cvijeće te zapalili svijeće, a potom su pročitana 64 imena žrtava iz Ruševa.

Prema riječima predsjednika đakovačkog krila HOZ Jazovka, Pere Šole, u Đakovštini je bilo oko 3.000 žrtava komunizma i 1.700 žrtava fašizma. Dosad su na području Đakovštine otkrivene 42 masovne grobnice žrtava komunizma. Procjene su da ih ima još 10-ak, no konačni broj neće biti otkriven nikada. Prešućene su to žrtve prema kojima smo dužni otkriti ih, evidentirati njihova dosad prikrivana grobišta i ne zaboraviti zločin prema njima, rekao je Šola.

(Hina) xsela ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙