FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Napolitano, prvi predsjednik s dva uzastopna mandata

Autor: mtro
RIM, 20. travnja 2013. (Hina/AFP) - Giorgio Napolitano (87) koji je u subotu ponovno izabran za talijanskog predsjednika, prvi s dva uzastopna predsjednička mandata, bivši je komunist i osoba od velikog ugleda u Italiji, i među političkom klasom i među građanima.

Tjednima je Napolitano isticao podatak o svojih skorih 88 godina kao argument za odbijanje novog sedmogodišnjeg mandata. Popustio je u subotu, na inzistiranje stranaka koje mu nisu mogle naći nasljednika.

"Ne mogu uzmaknuti pred osjećajem odgovornosti prema naciji i vjerujem da će to potaknuti odgovarajuće preuzimanje odgovornosti političkih stranaka koje su do sada spriječavale izbor predsjednika i formiranje vlade", rekao je Napolitano.

Nešto ranije je regionalne dužnosnike, koji su ga nagovarali na novi mandat, pitao zašto ga ne puste da se odmori.

U Italiji predsjednik nema stvarne ovlasti, on je jamac poštivanja ustava i ima uglavnom ulogu "bilježnika", osobe koja potpisuje zakone.

Napolitano se izborio za prvorazrednu ulogu zahvaljujući svom osobnom ugledu koji priznaje cijela politička klasa i stanovništvo, posebice u studenome 2011. dok je Italija bila na rubu gospodarskog i financijskog kolapsa.

U to vrijeme, ostavku je dao Silvio Berlusconi, a predsjedniku se nudilo više opcija. Napolitano se tada nije odlučio za raspisivanje izbora i postavio je Maria Montija na čelo tehničke vlade.

Veteranu antifašizma i bivšem članu Talijanske komunističke stranke (PCI), Napolitanu, izabranom na čelo države 2006., to nije bila prva politička kriza. Godine 2008. bio je suočen s političkom krizom koja je uslijedila nakon ostavke vlade Romana Prodija.

Giorgio Napolitano je rođen 29. lipnja 1925. u Napulju. Sa 17 godina se pridružio skupini komunista, članova pokreta otpora.

Stranci se pridružio 1945. a u parlament je prvi puta izabran 1953.

Pravnik po struci, pjesnik napuljskog narječja i glumac u mladosti, vrlo se rano posvetio južnjačkom pitanju i tijekom 1950. postao dužnosnik PCI za Mezzogiorno, siromašni jug.

U čelništvo stranke ulazi 1962. gdje je zadužen za gospodarstvo (1976.-1979.) i zatim za međunarodne odnose (1986.-1989.).

Predsjednik Zastupničkog doma (1992.-1994.), Napolitano je u prvoj Prodijevoj vladi 1996. ministar unutrašnjih poslova i zatim postaje zastupnik Europskog parlamenta između 1999. i 2004.

Odkad je izabran 2006., Napolitano neprestano poziva zemlju da vjeruje u svoju budućnost i političku klasu da modernizira svoje institucije.

(Hina) xtm ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙