FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nobelovac Schechtman posjetio HAZU-u

Autor: smar
ZAGREB, 20. travnja 2013. (Hina) - Mladima treba približavanjem ugraditi ljubav prema znanstvenim procesima jer smo svi odgovorni za to što će djeca postati, istaknuto je danas u sklopu posjeta nobelovca Dana Schechtmana Hrvatskoj akademije znanosti i umjetnosti, priopćeno je iz HAZU.

Dobitnika Nobelove nagrade za kemiju (2011. za otkriće kvazikristala) Dana Schechtmana iz Izraelskoga instituta za tehnologiju – Techniona i predavača na Sveučilištu države Iowa, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) primio je predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić te ga upoznao s organizacijom i radom najviše znanstvene i umjetničke ustanove u Hrvatskoj.

Schechtman je podsjetio na slične probleme u školstvu koje postoje u Državi Izrael, gdje su, kako je rekao, dobri fakulteti, ali kakvoće srednjih škola vrlo različite.

"U procesu odgoja dobroga ljudskog bića važan je odgoj, a ne samo učenje, istaknuo je Schechtman. Pritom je naglasio važnost vođenja u zemlji na svim razinama jer su "kao pokretači bitne osobe kojima se može vjerovati". S tvrdnjom da su nam potrebni dobri odgajatelji složio se i akademik Kusić.

Akademija je, podsjećaju iz HAZU-a, uključena u oblikovanje smjernica za razvoj školstva i u njegovu reformu.

Akademik Nikola Kallay smatra da je problematičan pokušaj reduciranja prirodnih znanosti, a akademik Stanko Popović da je neprihvatljivo spajanje fizike, kemije i biologije u jedan predmet – prirodne znanosti.

Predsjednik Kusić je Schechtmana podsjetio na hrvatske nobelovce, članove HAZU, Lavoslava Ružičku i Vladimira Preloga, kao i na Ivu Andrića. U razgovorima u svečanim salonima posvećenim matematičkoj i koloidnoj kemiji te kristalografiji u Hrvatskoj sudjelovali su i akademik Nenad Trinajstić, tajnik Akademijinoga Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti i akademik Leo Klasinc.

Nobelovac Schechtman, nakon razgovora razgledao Strossmayerovu galeriju starih majstora uz stručno vodstvo njezina ravnatelja Borivoja Popovčaka. Upoznao se i s ulogom i značenjem Baščanske ploče – jednoga od najvažnijih pravnih, kulturnih, jezičnih i književnih spomenika koji se čuva u atriju HAZU, stoji uz ostalo, u priopćenju.

(Hina) pp/xsmar ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙