FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beogradski mediji o reakcijama Prištine na sporazum

Autor: brad
BEOGRAD, 20. travnja 2013. (Hina) - Sporazum koji su u petak postigla izaslanstva Beograda i Prištine u bruxellesu različito komentiraju i albanski dužnosnici, nazivajući ga povijesnim ili pak ocjenjujući da je na sceni "stvaranje druge Bosne" na teritoriju Kosova, izvješćuju u petak kasno navečer beogradski mediji iz Prištine.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga pozdravila je potpisivanje sporazuma Kosova i Srbije kao doprinos procesu normalizacije odnosa.

"Predsjednica Jahjaga ocjenjuje da sporazum pomaže uspostavi svestrane suradnje i relaksira odnose naše dvije neovisne i suverene države, pomažući tako na putu učlanjenja u EU", navode beogradski mediji izjavu kosovske predsjednice u povodu okončanja višemjesečnog dijaloga pod pokroviteljstvom Bruxellesa.

Prvi zamjenik kosovskog premijera Behgjet Pacolli, koji je i vođa vladajuće Koalicije za novo Kosovo, ocijenio je za TV Klan Kosova da se radi o "povijesnom sporazumu" koji ima značenje kao i dan kada je Kosovo proglasilo neovisnost.

"Ovaj ću dan usporediti sa 17. (veljače 2008.) kada smo potpisali Deklaraciju o neovisnosti. Ovo ima isto značenje, to je povijesni dan, zato to treba staviti u kalendar povijesti", citiraju beogradske agencije Pacollijevu izjavu.

Zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuçi rekao je prištinskim medijima da će, prema prijedlogu sporazuma, Zajednica općina na sjeveru Kosova biti organizirana i imati ovlasti u skladu s kosovskim zakonima, a da će policija biti jedinstvena za cijeli teritorij Kosova. "Na sjeveru će se održati slobodni izbori i u njihovu organiziranju će sudjelovati Kosovo, Srbija i EU", rekao je Kuçi naglasivši kako je "Kosovo dobilo legitimno pravo da ostvaruje svoj suverenitet na cijelom teritoriju". Kuçi je, kako navode beogradski mediji, ocijenio da je "iznad svega pobijedio mir i logika europskih integracija".

Oporbena Alijansa za budućnost Kosova pozdravila je postizanje dogovora u Bruxellesu, navodeći da će "političke snage uspjeti snažno sačuvati jedinstvo i da će biti fokusirane na striktno ostvarivanje sporazuma".

Iz kosovske oporbe stižu i optužbe da je izaslanstvo Prištine bilo nespremno za razgovore. "Predstavnici Kosova su bili totalno nespremni za ove razgovore i na njih nisu odlazili da riješe realne probleme između Kosova i Srbije, već da bi ispunili uvjet koji je Europa postavila pred Srbiju na njenom putu ka EU", prenose beogradski elektronički mediji priopćenje kosovskog Pokreta za ujedinjenje, čija je i ocjena da će sporazum proizvesti "lažni mir između strana" i da će Kosovo tek kasnije osjetiti bolne i prave posljedice.

Sporazumom je nezadovoljan i pokret Samoopredjeljenje, koji drži da se na Kosovu stvara "druga Bosna". "Ako se ovaj sporazum započne primjenjivati onda smo stvorili drugu Bosnu, Kosovo je podijeljeno po etničkim linijama", navode beogradski mediji ocjenu potpredsjednika pokreta Samoopredjeljenje Spenda Ahmetija.

Izaslanstva Srbije i Kosova, predvođena premijerima Ivicom Dačićem i Hashimom Thacijem, u petak su u Bruxellesu, nakon višemjesečnih pregovora, usuglasila i parafirala sporazum o normalizaciji odnosa.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙