FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjedok: Šojala je pucao u zarobljenu staricu iz "antiknog lugera"

Autor: amat
ZAGREB, 19. travnja 2013. (Hina) - Krunski svjedok na suđenju bivšem hrvatskom vojniku Veliboru Šolaji kojega se tereti da je u akciji Medački džep pištoljem ustrijelio staricu zarobljenu u zauzetom srpskom selu danas je detaljno ponovio optužbe, ispričavši da je Šolaja pucao u zarobljenicu iz "antiknog lugera" s par metara udaljenosti.

Svjedok Samir Kulašić kojemu je Šolaja bio zapovjednik u 9. gardijskog brigadi prilikom oslobađana tog dijela ličkog ratišta nije se mogao sjetiti jedino je li se zločin dogodio u selu Počitelj ili Čitluk kako je navedeno u optužnici.

Kazao je da su, u središtu sela, vidjeli dvije žene koje su ulazile u podrum i nisu željele izaći van. "Pozivali su ih da izađu, nitko se nije odazivao, a zatim je netko bacio bombu. Netko od boraca otišao je u podrum, vratio se van i doveo stariju ženu. Rekao je da je ona druga bila mrtva", ispričao je svjedok.

Staricu su, kaže, doveli do plota i pred petnaestak okupljenih vojnika pitali gdje su joj sinovi.

"Učinilo mi se da se pomirila sa sudbinom pa se nakon tog pitanja i nasmiješila. Tada sam vidio Šolaju kako je iz pištolja ispalio jedan metak u tu ženu, okrenuo sam se i odmah čuo drugi pucanj", ispričao je Kulašić.

Dodao je i da je siguran kako je Šolaja pucao iz lugera kojega se dobro sjeća jer se radilo o "antiknom i vrlo lijepom pištolju".

Šolaja, međutim, od početka postupka odbacuje sve optužbe i tvrdi da ga Kulašić tereti samo zato što ga je kasnije spriječio u vojnom napredovanju. Za luger tvrdi da ga je zadužio tek nakon zločina.

Uz Šojalu se za zločine u Medačkom džepu teretio i njegov suborac Josip Krmpotić koji navodno nije spriječio strijeljanje četvorice zarobljenika te paljenje kuća u srpskim selima. No, njihovi su postupci razdvojeni, a o početku suđenja Krmpotiću odlučit će se 10. svibnja.

Krmpotić i Šojala uhićeni su i pritvoreni u ožujku prošle godine zajedno s još nekoliko suboraca koji u konačnici nisu optuženi za nedjela u Medačkom džepu.

Zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine u Medačkom džepu ranije je pravomoćno osuđen ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud. U istom je slučaju oslobođen general Rahim Ademi.

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙