FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog Orwella Indija odustaje od memorijala Gandhiju

Autor: rtom
PATNA, 18. travnja 2013. (Hina/AFP) - Indija je odustala od gradnje memorijala Mahatmi Gandhiju, ocu oslobođenja Indije od britanske kolonijalne vlasti, radi očuvanja rodne kuće autora kultnog romana "1984", Britanca Georgea Orwella, objavile su u četvrtak lokalne vlasti.

Prošli tjedan ministar iz indijske države Bihar položio je kamen za temelje memorijala Gandhiju na zemljištu oko kolonijalne kuće obitelji Orwell u gradu Motihari.

Projektu su se usprotivili obožavatelji Orwellova djela. Deo Priya Mukherjee, na čelu odbora za zaštitu Orwellove ostavštine izrazio je zadovoljstvo što se odustalo od gradnje.

Rođen kao Eric Arthur Blair 25. lipnja 1903., George Orwell je živio u Motihariju do prve godine života kada je sa sestrom i majkom otputovao u Englesku. Njegov otac Richard W. Blair bio je dužnosnik britanske kolonijalne vlasti u Indiji.

Obiteljska kuća, godinama zapuštena, oštećena je u potresu 1934., a spomenik piscu oštetili su vandali. George Orwell se nije nikada više vratio u Motihari.

U njegovu opusu koji je angažiran protiv britanske imperijalne vlasti te protiv totalitarizma ističu se ponajviše roman "1984" i "Životinjska farma".

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙