FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU će dopustiti kupnju sirijske nafte od oporbe

Autor: ztre
BRUXELLES, 18. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Europska unija trebala bi idući tjedan ublažiti embargo na uvoz sirijske nafte kako bi omogućila kupnju nafte od sirijske oporbe i time joj pomogla u dvogodišnjem sukobu protiv predsjednika Bašara al-Asada u kojem je poginulo najmanje 70.000 ljudi.

Na sastanku u ponedjeljak, ministri vanjskih poslova EU-a trebali bi se također dogovoriti o ukidanju ograničenja na prodaju opreme za naftnu industriju sirijskoj oporbi i ulaganja u sirijski naftni sektor, kazali su europski diplomati.

Sirijska bi oporba time dobila prijeko potreban novac za popravak infrastrukture i uspostavu lokalne vlasti, kao i vjerojatno za kupnju oružja. No kao uvjet bi se postavilo da se ne posluje s Asadovim pristašama.

Ukidanje tih sankcija moglo bi osnažiti kredibilitet Sirijske nacionalne koalicije, krovne organizacije sirijske oporbe.

No stručnjaci upozoravaju da možda neće imati značajnije ekonomske rezultate, ponajprije zato što europske kompanije nisu sklone miješanju u sukob, a i ustanicima će biti teško popraviti oštećenu infrastrukturu kako bi izvezli naftu.

Sirijska oporba preuzela je nadzor nad dijelom sirijskog područja na kojem se proizvodi nafta, uključujući u istočnim pokrajinama Hasakah i Deir al-Zor, no ta područja i dalje su ranjiva na granatiranje i zračne napade vladinih snaga.

Ukidanje sankcija na naftu "zasad je uglavnom iluzorna mjera", ocijenio je Julien Barnes-Dacey iz Europskog vijeća za vanjske odnose. "Režim će učiniti što može, uključujući korištenje zračne sile, kako oni ne bi mogli izvoziti naftu iz zemlje."

Europske vlade zabranile su kupnju sirijske nafte europskim kompanijama 2011., u sklopu niza sankcija kojima se željelo prisiliti Asada da se povuče s vlasti.

No oklijevaju izravno poduprijeti sirijsku oporbu zbog njezine fragmentiranosti i radikalnih islamista u njezinim redovima.

Inicijativa Francuske i Velike Britanije da se dopusti prodaja oružja pobunjenicima nije uspjela jer joj se protive mnoge države članice. Njemačka, Austrija i Švedska strahuju da bi oružje moglo pasti u ruke islamistima, rasplamsati regionalni sukob i potaknuti Asadove pristaše, Rusiju i Iran, da mu povećaju isporuku oružja.

Europske vlade i kompanije, za sada, mogu pružati tehničku pomoć ustanicima i slati neubojitu opremu, pod uvjetom da je se koristi za zaštitu civila. Rasprava u Bruxellesu o embargu na prodaju oružja Siriji zadnjih se tjedana utišala, no vjerojatno će se ponovno pokrenuti pred sastanak u lipnju kada treba obnoviti sankcije Siriji.

Sirijski izvoz nafte tijekom rata jako je pao. Po zadnjim američkim podacima, proizvodnja nafte u Siriji iznosila je u listopadu 2012. 153.000 barela na dan, što je gotovo 60 posto manje u odnosu na ožujak 2011. kada je sukob počeo.

Ministri vanjskih poslova EU-a trebali bi idući tjedan ukinuti i sve sankcije Mijanmaru, osim na oružje.

(Hina) xzt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙