FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nečas optužuje oporbu da zataškava komunističke dosjee

Autor: ztre
PRAG, 16. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Češki premijer Petr Nečas optužio je oporbene socijaldemokrate da se žele dodvoriti komunistima pred izbore iduće godine nastojeći zataškati dosjee tajne policije koji bi mogli kompromitirati stranku koja je zemljom vladala 40 godina.

Prošli tjedan, Upravno vijeće Instituta za istraživanje totalitarnih režima smijenilo je ravnatelja te organizacije Daniela Hermana, ocijenivši da nije bio uspješan u svojem radu.

Odluka je donesena nakon što je sastav Upravnog vijeća promijenio gornji dom parlamenta, Senat, koji od listopada nadziru oporbeni socijaldemokrati.

Ta smjena postala je goruće političko pitanje u zemlji.

Svih 15 članova stručnog odbora instituta, među kojima nekoliko profesora s američkih sveučilišta, podnijelo je u znak prosvjeda ostavku, a nova se direktorica neugodno iznenadila kada je prvi dan na radnom mjestu otkrila da su mnogi zaposlenici taj dan uzeli slobodan.

Premijer Nečas, čelnik Građanskih demokrata (desni centar), koji će vjerojatno izgubiti izbore za donji dom parlamenta iduće godine, smatra da se socijaldemokrati time žele dodvoriti komunistima.

"Ovdje je riječ o budućoj suradnji socijaldemokrata i komunista", rekao je Pečas u ponedjeljak, ocijenivši smjenu ravnatelja instituta "državnim udarom".

Komunistička partija u Češkoj nije zabranjena nakon što je izgubila vlast, ali nikada nije bila pozvana ni u jednu vladajuću koaliciju.

No, socijaldemokrati su kazali da bi od komunista mogli tražiti neformalnu potporu za manjinski kabinet nakon izbora 2014.

U Institutu za istraživanje totalitarnih režima nalazi se arhiv dosjea komunističke tajne policije. Nečas tvrdi da se ljevica upravo toga želi domoći kako bi spriječila neugodna otkrića o sadašnjim komunistima koji su nekoć bili doušnici ili su bili na položajima u sigurnosnom aparatu prije 1989.

Upravno vijeće, kao i socijaldemokrati, niječu da žele nanijeti štetu radu instituta.

"Desnica se oslanja na antikomunizam gotovo kao na posljednju kočnicu kako bi izbjegla izborni poraz", ocijenio je čelnik socijaldemokrata Bohuslav Sobotka. "Zbog toga imamo ovu histeriju."

Ljevica nikada nije prihvatila taj institut, koji je osnovao parlament s većinskom desnicom 2007.

Michal Uhl, jedan od novih članova Upravnog vijeća, smatra da bi institut trebao proširiti svoje područje istraživanja s kaznenih djela na cijelo komunističko društvo, uključujući njegove pozitivne aspekte kao što je zdravstvena skrb.

"Samo će nam razumijevanje cijelog društva omogućiti da učimo od prošlosti", rekao je.

Rudolf Kučera, politolog s Karlovog sveučilišta, smatra da ljevica ne može prihvatiti da se u institutovom mandatu komunizam svrstava među totalitarne režime kao nacizam te da želi diktirati tumačenje recentne povijesti.

"To je duboko nerazumijevanje načela demokracije", rekao je.

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙