FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poštanska marka posvećena velikom Dubrovčaninu Stjepanu Gradiću

Autor: hspa
DUBROVNIK, 16. travnja 2013. (Hina) - Na poticaj Dubrovačkih muzeja, u obilježavanje 400. obljetnice rođenja i 330. obljetnice smrti Stjepana Gradića, polihistora, diplomata i dubrovačkog domoljuba, uključila se i Hrvatska pošta izdavanjem poštanske marke posvećene tomu velikom Dubrovčaninu.

Marka posvećena Gradiću izdana je danas u sklopu serije "Znameniti Hrvati", priopćili su Dubrovački muzeji.

Autorica je zagrebačka dizajnerica Dubravka Zglavnik-Horvat, a marke su izdane u arcima od 20 maraka u nakladi od 100 tisuća primjeraka po motivu.

Dubrovački muzeji ustupili su za potrebe izdavanja marke fotografiju portreta Stjepana Gradića koji se čuva u fundusu Kulturno-povijesnog muzeja, a prigodni tekst uz marku napisao je akademik Stjepan Krasić, jedan od autora središnjeg ovogodišnjeg izložbenog projekta Dubrovačkih muzeja "Stjepan Gradić: otac domovine".

Stjepan Gradić (Dubrovnik, 1613. - Rim, 1683.) jedan je od velikih Dubrovčana koji je, uz mnoge doprinose u različitim znanstvenim disciplinama, svojoj domovini u najtežim trenutcima njezine povijesti, nakon velikog potresa 1667., toliko pomogao da je prozvan ocem domovine.

Bio je službeni predstavnik Dubrovačke Republike pri Svetoj Stolici, glavni upravitelj vatikanske knjižnice, ugledni član Kraljevske književno-znanstvene akademije švedske kraljice Kristine u Rimu i član Književne akademije Dei Ricovrati u Padovi.

Zahvaljujući ponajviše njemu, u Dubrovniku je 1658. osnovan Isusovački kolegij.

Izdavanje prigodne poštanske marke dio je izložbenog projekta.

Središnju izložbu Dubrovačkih muzeja pratit će promidžbeno-edukativna akcija usmjerena prema najširoj publici, a svi promidžbeno-edukativni materijali bit će tiskani na hrvatskome i engleskom jeziku.

(Hina) xddub yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙