FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Milijunaši u francuskoj socijalističkoj vladi

Autor: ztre
PARIZ, 16. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Francuska socijalistička vlada ima osam milijunaša, po popisu imovine francuskih ministara koji bi mogao naštetiti slici vlade u javnosti u trenutku kada je zemlja prisiljena na štednju i bori se s velikom nezaposlenošću.

Popis je objavljen u ponedjeljak na internetskoj stranici francuske vlade u pokušaju francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da utiša skandal zbog bivšeg ministra za proračun Jeromea Cahuzaca, koji je u vladi bio zadužen za borbu protiv utaja poreza, a tajio je da posjeduje bankovni račun u Švicarskoj.

Popis, koji se odnosi na premijera Jean-Marca Ayraulta i 37 ministara, pokazuje da u vladi sjedi osam milijunaša, ali i, kako primjećuje Le Monde, da je većina ministara jako zadužena.

Najbogatiji je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius s imovinom procijenjenom na 6,07 milijuna eura, u što nije uključena njegova kolekcija umjetnina.

Michele Delaunay, ministrica zadužena za osobe starije životne dobi u ministarstvu za socijalna pitanja i zdravstvo, prijavila je uglavnom naslijeđenu imovinu od oko 5,3 milijuna eura, uglavnom nekretnine, dok su ministar rada Michel Sapin i ministrica zdravstva Marisol Touraine prijavili 2 milijuna odnosno 1,4 milijuna eura.

Premijer Jean-Marc Ayrault, koji se hvali da voli kampirati, posjeduje imovinu vrijednu 1,5 milijuna eura.

Hollandeovu odluku oporbeni su konzervativci i predsjednik Nacionalne skupštine iz redova Socijalista Claude Bartolone kritizirali kao "voajerizam", no nekoliko ministara podržalo ga je u toj namjeri objavivši sami svoju imovinu prije službene objave.

No, s obzirom na krizu u zemlji i veliku nezaposlenost, objava tih podataka mogla bi izazvati negodovanje u javnosti.

Prosječna francuska plaća iznosi 1600 eura na mjesec, a nezaposlenost 10,6 posto.

"To je golemo bogatstvo", priznala je ministrica Delaunay u intervjuu za regionalni dnevnik "Sud-Ouest". "Oporba će likovati zbog ove slike bogatih socijalista."

Hollande je, nedugo nakon što je u svibnju prošle godine preuzeo vlast, smanjio svoju plaću i plaću svojim ministrima za 30 posto i zapovijedio im da putuju vlakom umjesto zrakoplovom. Tada je također prijavio da posjeduje imovinu vrijednu 1,17 milijuna eura.

U pripremi je i zakon koji će obvezu prijave imovine proširiti na parlamentarne zastupnike, predsjednike regionalnih i lokalnih vlasti, članove ministarskih kabineta i druge visoke dužnosnike.

Većina Francuza podržava objavu tih podataka. Po ispitivanju Ifopa, 63 posto Francuza smatra da bi imovina političara trebala biti poznata javnosti, no 70 posto ispitanika je također kazalo da ih velika bogatstva ne bi šokirala.

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙