FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SIPRI: U 2012. u svijetu smanjena izdvajanja za vojsku

Autor: vrad
STOCKHOLM, 15. travnja 2013. (Hina/AFP) - Izdvajanja za vojsku su u svijetu smanjena u 2012. u odnosu na prethodnu godinu, što je prvo smanjenje zabilježeno na tom polju od 1998., po izvješću Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja (SIPRI) objavljenom u ponedjeljak.

Taj se fenomen uglavnom tumači rezovima u vojnom proračunu zapadnih zemalja, premda su ga Kina i Rusija povećale, ističe SIPRI kojemu je sjedište u Stockholmu.

"Svjedoci smo da se vojni izdatci u svijetu (...) iz bogatih zapadnih zemalja počinju premještati u područja s gospodarstvom u naglom usponu", rekao je Sam Perlo-Freeman, direktor programa SIPRI-ja za vojne troškove i za proizvodnju oružja.

"Politika štednje i povlačenje (zapadnih snaga) iz Afganistana imaju za posljedicu smanjenje troškova kod prvih dok se drugdje nastavlja rast sredstava dobivenih na račun gospodarskog rasta", istaknuo je.

Ne računajući inflaciju, u svijetu su se izdvajanja za vojsku smanjila za 0,5 posto u odnosu na 2011. i u 2012. su iznosili 1.750 milijarda dolara (1.330 milijarda eura), navodi SIPRI.

Istodobno su Kina i Rusija povećale svoj vojni proračun za 7,8, odnosno za 16 posto.

Na područjima gdje su napetosti tradicionalno jake, i vojni troškovi su u porastu, kao što je slučaj na Bliskom istoku (+8,4 posto) i u Aziji (+3,3 posto).

Sjedinjene Države, koje su zbog smanjenja sredstava za ratne operacije prvi put nakon raspada SSSR-a koncem 1991. došle ispod praga od 40 posto svjetskih vojnih izdataka, u 2012. su zabilježile pad od 6 posto, ističe SIPRI, dodajući da bi se ta tendencija trebala nastaviti u 2013.

"Sve upućuje da će se u dvije do tri sljedeće godine izdvajanja za vojsku u svijetu i dalje smanjivati, barem dok se NATO koncem 2014. potpuno ne povuče iz Afganistana", napominje Perlo-Freeman.

Američki vojni proračun (682 mlijarde dolara ili 520 milijarda eura) bio je lani opet više nego četiri puta veći od vojnog proračuna Kine, koji je drugi po veličini u svijetu (166 milijarda dolara ili 127 milijarda eura), po podatcima SIPRI-ja.

(Hina) xvrad yvrad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙