FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barroso upozorava Mađarsku zbog ustavnih promjena

Autor: svuk
BRUXELLES, 12. travnja 2013.(Hina) - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso poslao je u petak pismo mađarskom premijeru Viktoru Orbanu u kojem je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog najnovijih promjena mađarskog ustava.

"Komisija izražava ozbiljnu zabrinutost u vezi s tim je li 4. amandman mađarskog temeljnog zakona sukladan europskom zakonodavstvu i načelima vladavine prava", kaže se u priopćenju iz Barrrosova ureda.

"Pozivam vas i vašu vladu da uzmete u obzir tu zabrinutost i da se tome posvetite na odlučan i nedvosmislen način. To je bez sumnje u najbolem interesu Mađarske i Europske unije u cjelini", kaže se u Barrosovu pismu.

Mađarski je parlament 11. ožujka prihvatio promjene ustava, koje između ostaloga, ograničavaju ovlasti ustavnog suda i ponovno uvode mjere koje je ustavni sud u posljednje vrijeme odbacio.

Prema novim ustavnim odredbama ustavni sud ne može odbaciti zakone koji su doneseni dvotrećinskom većinom, ne može više odlučivati o sadržaju zakona nego samo o formi i ne može se pozivati na svoju sudsku praksu od prije 1. siječnja 2012. godine kada je novi ustav stupio na snagu.

Venecijanska komisija Vijeća Europe analizira posljednje promjene mađarskog ustava i o tome će objaviti mišljenje sredinom lipnja. Barroso ističe da Europska komisija tijesno surađuje po tom pitanju s Vijećem Europe te navodi kako očekuje od mađarskih vlasti da uzme u obzir to mišljenje.

(Hina) xsv ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙