FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G8 bez dogovora o Siriji i bez plana za Sjevernu Koreju

Autor: vmrs
LONDON, 11. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Ministri vanjskih poslova skupine G8, osam bogatih zemalja, nisu u četvrtak na sastanku u Londonu uspjeli prevladati podjele u vezi sa Sirijom niti osmisliti konkretan plan u vezi sa Sjevernom Korejom.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague priznao je nakon sastanka da je svijet premalo učinio da riješi sirijsku, danas već dvogodišnju krizu u kojoj je poginulo oko sedamdeset tisuća ljudi.

"Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije ispunilo svoju dužnost jer je podijeljeno. Ta je podjela i dalje aktualna. Jesmo li je prevladali na ovome sastanku? Nismo. Nismo se tomu ni nadali", rekao je Hague novinarima. "Svijet je dosad zakazao u ispunjavanju obveza, a i dalje to čini".

I sjevernokorejska prijetnja ratom i iranski nuklearni program bili su na dnevnome redu londonskoga sastanka. G8 je "najoštrije" osudio sjevernokorejski razvoj nuklearnog oružja, ali nije najavio nikakav konkretan korak. Samo je nakon sastanka izdano priopćenje ministara SAD-a, Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Kanade i Rusije kojim se Sjeverna Koreja poziva na "suzdržavanje od daljnjih provokacija".

Ministri su izrazili zabrinutost što nema napretka u pregovorima kojima Zapad nastoji riješiti spor s Iranom koji već cijelo desetljeće trdi da ne razvija nuklearno oružje nego da nuklearnu energiju kani koristiti isključivo u mirnodopske svrhe.

"Ljudi su zabrinuti zbog toga, vrijeme nije neograničeno", priznao je jedan američki dužnosnik. "Zaključili su da Iranci u pregovore ne donose ništa važno, niti išta novo", dodao je.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙