FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Puljiz: Amandmanom Vlade osiguran novac za Ured za obnovu

Autor: ibob
ZAGREB, 11. travnja 2013.(Hina) - Vlada je danas utvrdila amandman na rebalans proračuna kojim se osigurava 264 milijuna kuna za Ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i nema bojazni da će to tijelo ostati bez novca za stambene programe, izjavio je danas u Saboru zamjenik potpredsjednika Vlade Jakša Puljiz.

Puljiz je to rekao tijekom rasprave o izmjenama Zakona o obnovi, kojima se osniva taj ured, a koji će ubuduće planirati, provoditi i nadzirati obnovu kuća i stanova uništenih u ratu.

Kazao je da je ove godine planirano 70 milijuna kuna za obnovu preostalih 300-tinjak objekata, ali da se javlja i potreba za dodatnom obnovom ranije obnovljenih stambenih zgrada.

Nekoliko zastupnika izrazilo je bojazan da će taj ured značiti samo stvaranje nove administracije, budući da se novac za obnovu smanjuje iz godine u godinu, a u rebalansu nisu predviđena sredstva za Ured.

Boro Grubišić (HDSSB) podsjetio je da je Vlada prošlog tjedna utvrdila rok do 1. kolovoza za stambeno zbrinjavanje izbjeglica u okviru regionalnog programa, u kojem, uz Hrvatsku, sudjeluju i BiH, Srbija i Crna Gora.

Kazao je kako je na Radioteleviziji Republike Srpske nabasao na jednosatnu emisiju o regionalnom programu stambenog zbrinjavanja, u kojoj su nadležni ministri iz Sarajeva i Banja Luke objašnjavali da je rok za prijavu za stambeno zbrinjavanje u BiH 7. svibnja.

"Tko od Hrvata izbjeglih iz BiH u Hrvatskoj zna za taj rok, koji istječe za 20 dana", upitao je Grubišić, optužujući Vladu i javne medije da su propustili o tome izvijestiti javnost.

Postavio je i pitanje održivog povratka, upozorivši da "oni kojima je APN dao na raspolaganje nekakav objekt u Krnjaku ne mogu taj objekt otkupiti da tamo čuvaju ovce 100 godina".

Klubovi su podržali konačni tekst izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama, po kojemu će se ukupan roditeljski dopust produljiti za dva mjeseca ako se otac odluči koristiti najmanje tri mjeseca tog dopusta.

O zakonu su raspravljale isključivo zastupnice, koje su upozorile da očevi u Hrvatskoj rijetko koriste roditeljski dopust, te da ih je lani to učinilo svega 500.

"Prva godina života djeteta je godina sreće zbog prinove, ali u njoj se povećava opterećenje žene i nerazumijevanje muža", kazala je Sonja Konig (HNS), upozorivši da se i dalje smatra da bi brigu o obitelji morala voditi žena.

Sabor će sjednicu nastaviti sutra.

(Hina) xtr/xkt ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙