FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene hrane porasle u ožujku zbog skupljih mliječnih proizvoda – FAO

Autor: gple
RIM, 11. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene hrane porasle su u ožujku jedan posto zbog viših cijena mliječnih proizvoda, izvijestila je u četvrtak organizacija Ujedinjenih naroda poljoprivredu i hranu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice prehrambenih proizvoda, koja obuhvaća žitarice, mliječne proizvode, meso, šećer i biljne i životinjske masnoće porastao je u prošlom mjesecu na 212,4 boda, s 210,7 bodova u veljači. Dosegnuo je time najvišu razinu od listopada 2012.

"Sva dinamika u tom mjesecu povezana je s mliječnim proizvodima. Opće je stanje inače relativno mirno", tumači glavna ekonomistica FAO-a Concepcion Calpe.

Cijene mliječnih proizvoda snažno su poskočile, što se očitovalo u rastu odgovarajućeg podindeksa za 22 boda, na 225,3 boda. Njegov je skok među najvećima otkada je FAO počeo bilježiti te podatke.

Glavni je razlog poskupljenja mliječnih proizvoda dugotrajna suša u Oceaniji koja je opržila pašnjake i rezultirala naglim padom proizvodnje mlijeka i potonjim smanjenjem njegove prerade u maslac, sir i mlijeko u prahu.

FAO-v podindeks mliječnih proizvoda temelji se na cijenama u najvećem proizvođaču Novom Zelandu.

I u Europi su nepovoljni vremenski uvjeti usporili uobičajeno proljetno povećanje proizvodnje mlijeka jer su ograničili rast pašnjaka, tumače u FAO-u.

Cijene žitarica ostale su pak nepromijenjene u ožujku a Calpe procjenjuje da bi u narednim mjesecima mogle pasti zbog izglednog snažnog oporavka proizvodnje.

"Optimistični smo u pogledu predstojeće žetve. Prošla je godina bila posebno loša pa bi proizvodnja trebala rasti ako se ne dogodi nešto dramatično", kazala je.

FAO je ujedno potvrdio prognozu proizvodnje pšenice u ovoj godini od 690 milijuna tona, što je 4,4 posto više nego u prošloj godini. Zalihe žitarica trebale bi se po njihovim procjenama na kraju sezone 2013. približiti razini od 500 milijuna tona.

Ujedno su povisili procjenu proizvodnje žitarica u 2012. na 2,309 milijardi tona, što je tri milijuna tona više nego što su prognozirali u ožujku.

Cijene ostalih proizvoda u FAO-voj košarici različito su se kretale pa su biljne i životinjske masnoće u ožujku pojeftinile 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec zbog povoljnih izgleda za opskrbu. Spustile su se i cijene mesa, zbog primjerenog izvoza i blagog pada cijena stočne hrane.

Cijene šećera porasle su pak zbog kratkotrajnog poremećaja u opskrbi, povezanog s kašnjenjem isporuka u brazilskim lukama. Brazil je najveći proizvođač i izvoznik šećera u svijetu.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙