FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene zbirke pjesama A. Vučemila i Lj. K. Dumić

Autor: mkov
ZAGREB, 10. travnja 2013. (Hina) - Zbirke pjesama književnika Andrije Vučemila "Onako s nogu" i Ljubice Kolarić Dumić "Vijenac od čekanja" predstavljene su danas u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

O Vučemilovu i Kolarić Dumić pjesništvu govorili su voditeljica tribine DHK Lada Žigo, književnik Stjepan Čuić i književni kritičar Đuro Vidmarović.

Žigo je podsjetila na biografiju Andrije Vučemila, koji je, kako je zbog članstva u Hrvatskoj revolucionarnoj mladeži odobravao više godina na Golom otoku, a poslije izdražne kazne zabranjeno mu je bilo objavljivanje.

Tek je devedesetih godina ponovno objavio zbirku "Duvanjska rapsodija", rekla je dodavši kako je Vučemil pjesnik sa svjetonazorom kršćanskoga socijalista, koji se nalazi negdje na putu u nedogled.

Žigo smatra kako je pjesništvo Ljubice Kolarić Dumić na Šopovu tragu te dodala kako ju se može svrstati u krug religioznoga hrvatskog pjesništva.

Po Čuićevim riječima Vučemil je jedan iz plejade hrvatskih pjesnika koji su bili iz različitih razloga zaobilaženi. Mimoišle su ga mnoge nagrade kao i Stojana Vučićevića, Anđelka Vuletića i Nikolu Martića, rekao je dodavši kako je to u našoj kulturi bilo uobičajeno jer su se nagrade dijelile po načelu "kakav žiri takva i odluka".

Ocijenio je kako se zbirka može čitati i kao poetska proza koja dotiče i mnoga socijalna mjesta.

Govoreći o poeziji Ljubice Kolarić Dumić književni kritičar Đuro Vidmarović je podsjetio kako su pjesnikinji uzeli zavičaj, a u njezinim rodnim Kukujevcima u Srijemu preorali groblje.

Napomenuvši kako je rođena u Srijemu Vidmarović je istaknuo kako srijemski Hrvati nisu naša dijaspora nego su dio hrvatskoga naroda, koji je sklopom povijesnih okolnosti ostao izvan granica matične države.

Pjesnička zbirka sastavljena joj je od 6 ciklusa, odnosno 54 pjesme, rekao je dodavši kako u svojim ciklusima varira motive odnosa žene i muškarca, ljubavi prema Bogu i svom zavičaju.

Ocijenio je kako joj je iznimno istančan nježan odnos prema Bogu te dodao kako pjesnikinja spada u skupinu hrvatskih pjesnika kršćanskoga nadahnuća.

Andrija Vučemil rođen je u Oplećanima kraj Tomislavgrada 1939. Književnošću se bavi od 1960-ih. Prvu zbirku je objavio 1969. Do 1990. nije bio nazočnim u javnom književnom životu. Pjesme su mu prevođene na njemački jezik.

Ljubica Kolarić-Dumić rođena je 1942. u Kukujevcima u Srijemu. Piše poeziju i prozu. Pjesme su joj prevedene na talijanski, ukrajinski, albanski, slovenski i romski jezik. Prvom zbirkom pjesama "Raskrižje" javlja se 1983. godine

(Hina) xmkov yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙