FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastupnik iz Bejruta vjerojatni novi libanonski premijer

Autor: vrad
BEJRUT, 4. travnja 2013. (Hina/AFP) - Sunitski zastupnik iz Bejruta Tammam Salam mogao bi biti novi libanonski premijer pošto je dobio potporu oporbe, dva tjedna nakon ostavke Najiba Mikatija u Libanonu, oslabljenu zbog rata u Siriji.

Salam je pripadnik prozapadne oporbene koalicije "14. ožujka", ali ga smatraju umjerenim političarem u odnosu na "jastrebove" u toj koaliciji koja je žestok protivnik šijitskog Hezbollaha, što kontrolira vladu na odlasku.

"Sudionici sastanka jednoglasno su odlučili da Tammama Salama zaduže za formiranje vlade (...) zbog njegove nacionalne i moralne uloge", rekao je Fouad Siniora, bivši premijer i oporbeni prvak, na sjednici u četvrtak navečer u Bejrutu.

"Želimo Salamu puno sreće u vođenju zemlje u ovakvim okolnostima", dodao je.

"To je velika odgovornost (...) zahvaljujem svojoj braći iz koalicije 14. ožujka", rekao je Salam koji je nazočio sjednici, dodavši kako je dobio potporu svih političkih snaga u Libanonu.

Oporba koju predvodi sunit Saad Hariri imenovat će Salama (67) na dvodnevnim konzultacijama koje predsjednik Michel Sleimane počinje u petak s parlamentarnim skupinama. Ime novog premijera službeno će se objaviti u subotu.

Po tradiciji u toj multikonfesionalnoj zemlji u kojoj se od 1975. do 1990. vodio građanski rat, dužnost predsjednika vlade pripada sunitskoj zajednici.

Moćni šijitski Hezbollah i njegov saveznik, kršćanin Michel Aoun koji su kontrolirali vladu na odlasku, nisu se još očitovali o Salamovoj kandidaturi.

Mikati kojeg smatraju politički nesvrstanim, podnio je ostavku 22. ožujka zbog neslaganja s Hezbollahom, napose zbog produljenja mandata načelniku policije Achrafu Rifiju, sunitu koji se protivi sirijskom režimu i zato omraženu u toj šijitskoj stranci, odanom savezniku predsjednika Bashara al-Assada.

Salam je sin Saeba Salama, koji je između 1952. i 1973. u više navrata bio premijer i dolazi iz velike obitelji libanonskih političara.

1996. je izabran za zastupnika Bejruta na listi Rafica Haririja, oca Saada Haririja, koji je ubijen 2005. u atentatu. Ponovo je izabran 2009. na listi Saada Haririja.

Studirao je ekonomiju i menadžment u Engleskoj, oženjen je i otac troje djece.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙