FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunjska prodaje 15 posto udjela u Transgazu

Autor: vmom
BUKUREŠT, 4. travnja 2013. (Hina/AFP) - Rumunjska će prodati 15 posto udjela u distributeru prirodnog plina Transgazu s ciljem da namakne 90 milijuna eura, izvijestili su u srijedu s Bukureštanske burze.

Prodaja toga udjela spada među obveze koje je rumunjska vlada preuzela u sklopu odobrene joj hitne kreditne linije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije u iznosu do 25 milijardi eura.

"Proces privatizacije nastavlja se prema planu", kazao je ministar energetike Constantin Nita na tiskovnoj konferenciji.

"Nakon Transgaza u svibnju ćemo prodati udjel u tvrtki Nuclearelectrica. U rujnu je u planu prodaja udjela u plinskom proizvođaču Romgazu, elektrani u Olteniji, a moguća je i prodaja udjela u proizvođaču električne energije Hidroelectrici", dodao je.

Tvrtka Nuclearelectrica upravlja nuklearnom elektranom u gradu Cernavoda na jugoistoku Rumunjske.

Rokovi za prodaju navedenih udjela u više su navrata mijenjani tijekom pregovora s MMF-om budući da rumunjske vlasti nisu uspjele ispoštovati prvotno dogovorene rokove.

Tijekom posjeta misije Rumunjskoj u siječnju MMF je upozorio da će stand-by krediti biti povučeni ako Rumunjska ne proda dio svoga udjela u Transgazu i ne pokrene privatizaciju željezničkog poduzeća za prijevoz tereta CFR Marfa do kraja lipnja.

U MMF-u ustraju u ocjeni da će prodaja veliki gubitaških kompanija u području proizvodnje energije i prijevozničkih usluga potaknuti posustali gospodarski rast, koji bi ove godine trebao dosegnuti 1,5 posto, nakon 0,7 posto u prošloj godini.

Rumunjska je 2009. dobila 20 milijardi eura težak paket pomoći od MMF-a i EU-a uz uvjet da provede stroge mjere štednje. Novi sporazum o kreditnoj liniji u iznosu pet milijardi eura, koje mogu koristiti samo u hitnim slučajevima, Bukurešt je potpisao 2011.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙