FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korejska kriza: Pjongjang ponovo pokreće nuklearni reaktor

Autor: vrad
SEUL, 2. travnja 2013. (Hina/AFP) - Sjeverna Koreja je u utorak označila novu etapu u sukobu s međunarodnom zajednicom najaviši da će ponovo pokrenuti nuklearni reaktor koji je zaustavila 2007., i to usprkos rezolucijama UN-a kojima joj se zabranjuje bilo kakav nuklearni program.

Sjevernokorejski režim, gluh na opetovane pozive Sjedinjenih Država i Južne Koreje, zaredao je s najavama i činima kojima provocira otkako je u prosincu uspješno lansirao raketu, što se smatra pokusnim ispaljivanjem balističke rakete, a u veljači je izveo treći nuklearni pokus.

Sjeverna Koreja, kojoj je UN-ovo Vijeće sigurnosti uvelo nove sankcije, ne odustaje od naoružavanja, nego je, naprotiv, poništila primirje potpisano sa Seulom i na koncu je proglasila "ratno stanje" s Jugom, 60 godina nakon završetka rata između dviju Koreja.

Napokon, Sjever je u utorak rekao da "preuređuje i ponovo pokreće" sve instalacije u nuklearnom kompleksu Jongbjonu, među kojima je i postrojenje za obogaćivanje uranija i reaktor snage pet megavata.

Izrazi kao što su "preuređenje" i "izmjena" stanovite opreme u Jongbjonu potiče bojazan da bi se ona mogla, ako već nije, pretvoriti u postrojenje za obogaćivanje na kojemu će se proizvoditi uranij za vojne potrebe.

Mnogi promatrači smatraju da Sjever već niz godina obogaćuje uranij na tajnim postrojenjima.

U takvim prilikama, Washington i Seul su već više puta upozorili Pjongjang zaprijetivši da će snažno odgovoriti na svaku "provokaciju".

Pentagon je u ponedjeljak izvijestio da je uz južnokorejsku obalu rasporedio razarač koji može presretati rakete.

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙