FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 1. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Svi vodostaji u Hrvatskoj su tijekom dana u porastu, a na snazi su redovite mjere obrane od poplava na rijeci Kupi kod Karlovca i nizvodno, te na rijeci Savi nizvodno od Zagreba do Jasenovca, navela je večeras Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) u izvješću od 21 sat. Na području Zagreba i Zagrebačke županije zbog velikih oborinskih voda poplavljeno je više cesta, dvorišta i podruma. Županijski centar 112 Zagreb primio je danaa oko 500 poziva građana, vezano za probleme porasta vodostaja i poplava te klizišta i odrona. Zabilježeno je 100-njak intervencija raznih službi u vezi s poplavom – 55 u gradu Zagrebu i 45 u Županiji. Vatrogasci su tijekom dana imali na području grada Zagreba 30-ak intervencija, a na području Županije 20-ak dojava. Posebno je kritično na području Velike Gorice i Ivanić Grada. Tijekom dana na području Zagreba i Zagrebačke županije aktivirano je 13 novih klizišta. Od ranije je aktivno 5 klizišta, a nekoliko je većih, npr. Tomićeva – kod uspinjače, Radićevo šetališta, Aleja Bolonje. Na području Velike Gorice zbog visokih oborinskih voda i začepljenosti kanala, poplavljena su dvorišta i podrumi u naseljima Poljana Čička, Rakitovec, Turopolje. Popodne je održana sjednica Stožera zaštite i spašavanja Grada Velika Gorica. S obzirom da je u posljednjih 48 sati na području Ivanić-Grada došlo do naglog porasta vodostaja svih vodotoka, kanala i pritoka rijeke Lonje, održan je sastanak Stožera zaštite i spašavanja Ivanić-Grada. Zaključeno je da su na terenu uočeni brojni problemi zbog loše protočnosti i začepljenosti kanala i vodotoka te je odlučeno da se za saniranje stanja i pomoć građanima stavi na raspolaganje šest vatrogasnih ekipa. Također su u pripravnosti Komunalni centar Ivanić-Grad te Gradsko društvo Crvenog križa Ivanić-Grad. Odlučeno je i da se u Gradskoj upravi Ivanić-Grada do daljnjega uvodi dežurstvo. U tijeku je i opservacija terena u Deanovcu, Dubrovčaku Lijevom, Šumećanima, Graberskom Brdu, Breškoj Gredi, Ivanić-Gradu, a također se kontrolira stanje na rijeci Savi i Lonji. U samom Ivanić-Gradu najkritičnije je u Kosničarskoj, Šiftarovoj i Vatrogasnoj ulici.

VARAŽDIN - Zbog obilnih padalina snijega i kiše koji padaju na području Varaždinske županije, došlo je do izlijevanja rijeke Bednje i Plitvice kao njihovih pritoka na području općina: Vinica, Maruševec, Vidovec, Kneginec, Martijanec, Sveti Đurđ, Mali i Veliki Bukovec, te djelomično na području gradova Ivanec, Varaždinske Toplice, Novi Marof i Varaždin. ŽC112 Varaždin zaprimio je oko 300 poziva zbog poplava. Osim poljoprivrednih površina ugroženi su i gospodarski objekti, prometnice te kuće kojima su mjestimice poplavljeni podrumi, što od plavljenja, a što od podzemnih voda. Pojavilo se i više klizišta zbog čega je i zatvorena željeznička pruga između Varaždina i Novog Marofa. Stanje na pojedinim dijelovima je alarmantno, pa je popodne održan sastanak Stožera zaštite i spašavanja Varaždinske županije, čelnika jednica lokalne samouprave s ugroženog područja te Hrvatskih voda, gdje su dogovorene daljnje aktivnosti. Za promet su zatvorene D-24 Varaždinske Toplice – Ludbreg, ŽC Kaniža – Jerovec, ŽC Radovec – Natkrižovljan, ŽC Jalševec – Poljana i LC Gabrinovec- Križevci u Gabrinovcu. Zbog više odrona zemlje kod naselja Turčin zatvorena je za promet pruga Novi Marof - Varaždin. Putnici će se prevoziti autobusima

BJELOVAR - ŽC 112 Bjelovar primio je 30-ak dojava građanina vezano za posljedice obilnih padalina na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Pripadnici JVP-a su ispumpavali bunare i podrumske prostorije, dok su djelatnici Ceste d.d. i Poduzeća za ceste Bjelovar imali 9 intervencija radi odrona zemlje ili pada stabala na prometnice. Na području općine Nova Rača rijeka Česma zbog visokog vodostaja nije mogla primiti vode nabujalog potoka Račačka, koji je plavio okućnice u naselju Stara Rača. Ugroženo je i nekoliko kuća. Poduzimaju se potrebne mjere u slučaju daljnjeg rasta vodostaja, a načelnik općine zatražio je sazivanje sjednice Stožera zaštite i spašavanja Općine. Organizira se izrada zečjih nasipa. U Čazmi je u tijeku tehnička intervencija JVP Čazma na ispumpavanju vode iz industrijske zone. Na području općine Ivanska, uz cestu Ivanska-Laminac / predio Grabovac, Hrvatske vode izvršile su prekop potoka Ivanska koji je prijetio kućama. Za slivno područje "Česma-Glogovnica" uspostavljena je redovita mjera obrane od poplava. Za slivno područje "Ilova-Pakra" na snazi su pripremne mjere obrane od poplava.

KRAPINA - U Krapinsko - zagorskoj županiji uslijed oborinskih voda aktivirano je 5 klizišta. Nadležne službe ispumpavale su vode iz 5 obiteljskih kuća te iz Osnovne škole u Gornjoj Stubici. Poplavljena je i lokalna cesta od željezničke postaje u Dubravi Zabočkoj prema Hruševcu i Andraševcu

KOPRIVNICA - U Koprivničko - križevačkoj županiji zbog velikih količina oborina došlo je do izlijevanja šahtova i prodora vode u podrume stambenih objekata u pojedinim naseljima. Potok Koprivnica, koji prolazi kroz Koprivnicu tijekom dana dostigao je kritični vodostaj i počeo se izlijevati na ulazu u grad te je poplavljeno nekoliko cesta i dvorišta. Oko 15,30 sati vodeni val kroz Koprivnicu je prošao, vodostaj potoka Koprivnice pao je za 10 cm. U Koprivnici je utrošeno 4000 vreća za nasipe. Oko 18 sati vodeni val prešao je općine Koprivnički Bregi, Hlebine i Molve. U mjestu Torčec angažirano je 50-ak mještana i vatrogasaca iz DVD-a Torčec i DVD-a Imbriovec, Petranec, Drnje, Đelekovci i Sigetec. Prijepodne se aktiviralo klizište u Vojakovačkom Kloštru - oštećena je željeznička pruga i električna infrastruktura (voda je odnijela nasip ispod pruge a stupovi kontaktne mreže nagnuti su). Promet željezničkom prugom Križevci – Koprivnica bit će zatvoren sljedećih nekoliko dana.

KARLOVAC - U Karlovačkoj županiji zbog izlijevanja rijeke Kupe za promet su zatvorene sljedeće prometnice: gradska prometnica Obala Ivana Trnskog, DC 36 Karlovac - Šišljavić u mjestu Koritanja i LC u mjestu Donje Mekušje. Zbog izlijevanja rijeke Dobre za promet je zatvorena lokalna makadamska cesta za Gornje Priselce. Vodostaj Dobre u Lešću je u stagnaciji. Na snazi su redovite mjere obrane od poplava.

SISAK - Tijekom dana ŽC 112 Sisak zaprimio je veliki broj poziva građana zbog velikih količina oborina na cijelom području Sisačko - moslavačke županije. Bilo je 30-ak intervencija ispumpavanja voda iz objekata i prepumpavanja vode iz kanala koji su ugrožavali stambene objekte. Bilo je 50-ak intervencija Hrvatskih voda radi prepumpavanja iz kanala u rijeku Kupu, Odru i Savu da ne bi ugrozili stambene objekte. Isto se odnosi na dijelove grada Siska, Žabna, Odre, Galdova, kao i u Lekeniku, Osekovu, Potoku, Kutini, Glini, Petrinji i dr. U sanaciji terena sudjeluju JVP Sisak, JVP Kutina, JVP Petrinja te lokalni DVD-i . Zatvorene su ceste: ŽC Žažina Mala Gorica zbog izlijevanja rijek Kupe i ŽC Madžari zbog oborinskih voda. Zbog aktiviranja preljeva Palanjek zatvorena je cesta Hrastelnica - Palanjek. DUZS je oko 19 sati u Sisak dopremio dodatne muljne pumpe (6 kompleta), koje su u Sisku predane zapovjedniku smjene JVP Sisak.

ZAGREB - S početkom travnja počinje druga faza fiskalizacije i u taj sustav ulaze svi koji se bave trgovinom na veliko i malo i popravkom motornih vozila te slobodna zanimanja, kao što su primjerice odvjetnici, javni bilježnici, liječnici, veterinari itd., a procjenjuje se da je riječ o oko 42.500 obveznika. Prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom, od 1. travnja obveza fiskalizacije propisana je za obveznike koji kao jednu od djelatnosti obavljaju trgovinu na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikla te obveznike koji obavljaju djelatnosti slobodnih zanimanja. Djelatnostima slobodnih zanimanja osobito se smatraju samostalna djelatnost zdravstvenih djelatnika, veterinara, odvjetnika, javnih bilježnika, revizora, inženjera, arhitekata, poreznih savjetnika, stečajnih upravitelja, tumača, prevoditelja, turističkih djelatnika; samostalna djelatnost znanstvenika, književnika, izumitelja, kao i druge slične djelatnosti, samostalna predavačka djelatnost, odgojna djelatnost; te samostalna djelatnost novinara, umjetnika i sportaša. Ulazak u sustav fiksalizacije znači da će i trgovci i djelatnosti slobodnih zanimanja kod gotovinske naplate svojih roba ili usluga građanima, odnosno svojim kupcima i klijentima, morati obvezno izdati račun koji je prošao kroz sustav Porezne uprave, odnosno koji je prije ispisa poslan Poreznoj upravi na ovjeru, a nakon što mu Porezna dodijeli jedinstveni identifikator računa (JIR), račun može biti ispisan. Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio je na snagu 1. siječnja ove godine, a fiskalizacija se provodi u tri faze - u prvoj su, s početkom godine u sustav ušli ugostitelji te veliki i srednji poduzetnici, njih oko 22 tisuće, u drugoj ulaze trgovci i slobodna zanimanja, njih oko 42.500, a u trećoj, od 1. srpnja, ulaze svi obveznici fiskalizacije.

ZAGREB - Prihvaćanjem viznog režima EU-a i slijedom Uredbe hrvatske Vlade, od 1. travnja ove godine u Hrvatskoj se prema svim turistima iz zemalja nečlanica EU-a počinje provoditi klasični vizni režim te će im za ulazak u Hrvatsku biti potrebna viza, čime se prema najavama iz turističkog sektora može pojaviti problem dolazaka turista iz pojedinih zemalja, posebno Rusije, Ukrajine i Turske iz kojih je u zadnjih nekoliko godina zabilježeno povećanje turističkog prometa. Kako bi se umanjio taj problem i omogućio nastavak dobrog prometa iz tih zemalja, Ministarstvo turizma je zadnjih nekoliko mjeseci u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova (MVEP) te ostalim institucijama i strukovnim udrugama radilo na iznalaženju mogućnosti za pojednostavljenje dobivanja viza. Novi ministar turizma Darko Lorencin najavio je kako će se natječajem izabrati agencije koje će na tim tržištima prikupljati potrebne dokumente za izdavanje hrvatskih viza te na taj način ubrzati procedure, kao i da je MVEP već uputilo više osoba u te zemlje zbog pripreme. Komentirajući kako je važno uskladiti se s viznim režimom EU-a, ministar je kazao i da 'vizne' novosti kriju malo neizvjesnosti, ali i da vjeruje da će to biti riješeno na najbolji mogući način. Među svim tržištima čijim će turistima trebati vize za Hrvatsku rusko je jedno od važnijih za hrvatski turizam s obzirom na broj dolazaka i noćenja njihovih turista, pa je za to tržište još ranije najavljeno da će se vize za Hrvatsku izdavati u najviše pet dana od primitka zahtjeva, uz mogućnost višekratnih viza, a pristojba za vizu iznosit će 35 eura. Iz MVEP-a su izvijestili da od 1. travnja ove godine i hrvatski državljani moraju imati vizu za ulazak u Tursku koja se može ishoditi na graničnom prijelazu ili u diplomatsko konzularnim uredima Republike Turske.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙