FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 31. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić zahvalio je predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću na uskrsnoj čestitci te mu je čestitao Uskrs, izvijestio je danas Tiskovni ured HBK. „Zahvaljujem Vam na uskrsnoj čestitci i dobrim željama koje ste uputili meni osobno i svim vjernicima Katoličke crkve u Hrvatskoj. Time ste očitovali poštovanje vjernicima koji Uskrs slave kao najveći kršćanski blagdan, uskrsnuće Spasitelja našega Isusa Krista. Njegovo, naime, uskrsnuće temeljni je događaj naše vjere iz kojega crpimo nadu, te u tom svjetlu prepoznajemo i smisao života na ovoj zemlji. Uskrsnuli nas k tomu nadahnjuje ljubiti Boga nadasve i bližnjega svoga kao samoga sebe. Isusovi se sljedbenici u tom vidu trude na osobit način očitovati i promicati dobrotu, milosrđe i solidarnost prema svima, posebice onima koji su najugroženiji. Molim Uskrsnuloga Gospodina neka i ovih blagdana nadahnjuje naše ljude u ostvarivanju spomenutih vrjednota kako bi se širilo ozračje nade u našem društvu, sumornim vremenima i lošim prognozama usprkos. S tim mislima, poštovani gospodine Predsjedniče, Vama, Vašoj obitelji i Vašim suradnicima želim blagoslovljene uskrsne blagdane“, navodi predsjednik HBK mons. Želimir Puljić.

ZAGREB/VARAŽDIN - Svi vodostaji u Hrvatskoj su tijekom dana bili u porastu, a na snazi su redovite mjere obrane od poplava na rijeci Kupi, kod Karlovca i nizvodno i na rijeci Savi, nizvodno od Zagreba do Jasenovca, ističe Državna uprava za zaštitu i spašavanje u izvješću od 17 sati. U Varaždinskoj županiji uspostavljeno je redovito stanje obrane od poplave na rijeci Bednji i na rijeci Plitvici. Obje rijeke izlile su se iz svojih korita, te su počele plaviti na području Varaždina (naselje Jalkovec), općini Gornji Kneginec, Varaždinskih Toplica, Novog Marofa, općini Veliki Bukovec i općini Donji Martijanec. U navedenim gradovima i općinama aktivirani su stožeri zaštite i spašavanja koji koordiniraju aktivnostima na ugroženim područjima. Dožupan Milan Pavleković, načelnik županijskog Stožera zaštite i spašavanja, sazvao je sjednicu stožera. Zbog više odrona zemlje kod naselja Turčin zatvorena je za promet pruga Novi Marof - Varaždin. Putnici će se prevoziti autobusima.

ZAGREB - Na području grada Zagreba i Zagrebačke županije zbog velikih oborinskih voda poplavljeno je više cesta, dvorišta i podruma. Vatrogasci su tijekom dana imali 40-ak intervencija ispumpavanja voda. Posebno je kritično na području Velike Gorice i Ivanić Grada. Na području Velike Gorice zbog visokih oborinskih voda i začepljenosti kanala poplavljena su dvorišta i podrumi u naseljima Poljana Čička, Rakitovec, Turopolje.

KOPRIVNICA - Vodeni val u Koprivnici je prošao, a vodostaj potoka Koprivnice pao je za 10 cm. U Koprivnici je utrošeno 4 tisuće vreća za nasipe. Zabilježena je velika materijalna šteta na željezničkoj infrastrukturi jer je voda odnjela nasip ispod pruge te su se nagnuli stupovi kontaktne mreže. Pruga Križevci - Koprivnica bit će zatvorena do daljnjega (najmanje tri dana). Vodeni val prelazi općine Koprivnički Bregi, Hlebine i Molve, tako da se akcija nastavlja i dalje.

KARLOVAC - U Karlovačkoj županiji zbog izlijevanja rijeke Kupe za promet su zatvorene sljedeće prometnice: gradska prometnica Obala Ivana Trnskog, DC 36 Karlovac - Šišljavić u mjestu Koritanja i lokala cesta u mjestu Donje Mekušje. Na snazi su redovite mjere obrane od poplava. Vodostaj Kupe u Karlovcu je u 15 sati iznosio plus 720 cm. Porast vodostaja je uzvodno od Karlovca u Brodarcima i Kamanju, a na drugim mjernim mjestima uzvodno vodostaj je u padu. Zbog izlijevanja rijeke Dobre za promet je zatvorena lokalna cesta za Gornje Priselce. Vodostaj Dobre u Lešću je u stagnaciji i iznosi plus 231 cm.

SISAK - Županijski centar 112 Sisak primio je danas veliki broj poziva građana zbog velikih količina oborina na cijelom području Sisačko-moslavačke županije. Zabilježeno je 30-tak vatrogasnih intervencija ispumpavanja voda iz objekata i prepumpavanju vode iz kanala koji su ugrožavali stambene objekte, te više od 40 intervencije Hrvatskih voda radi prepumpavanja iz kanala u rijeku Kupu, Odru i Savu da ne bi ugrozili stambene objekte. Isto se odnosi na dijelove grada Siska te Žabna, Odre, Galdova, Lekenika, Osekova, Potoka, Kutine, Gline, Petrinje i dr. U sanaciji terena sudjeluju JVP Sisak, JVP Kutina, JVP Petrinja te lokalni DVD-i. Zatvorene su ceste: ŽC Žažina Mala Gorica zbog izlijevanja rijek Kupe te ŽC Madžari zbog oborinskih voda Predstavnik Hrvatskih voda i Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Siska su na terenu zbog porasta voda i koordinacije na terenu, navodi DUZS.

KRIŽEVCI - Zbog snažnog kišnoga nevremena koje je tijekom protekle noći zahvatilo križevačko područje, poplavljena je sportska dvorana Osnovne škole „Vladimira Nazora“ u Križevcima. Voda je poplavila oko 130 četvornih metara sportske dvorane, koja se nalazi u suterenu škole, kao i pokrajnju prostoriju za sportsku opremu te dio stubišta koji vodi u prizemlje škole. Voda je dosegnula oko pola metra, a uklanjali su je djelatnici Komunalnog poduzeća sa strojem za ispumpavanje vode. Desetak djelatnika zajedno s ravnateljicom OŠ „Vladimira Nazora“ Sanjom Petranović od jutros su pak rasčišćavali sportsku dvoranu. U dvorani je uništen sav parket te je natopljen dio sportske opreme pa će trebat dosta vremena da se cijeli prostor isuši prije nego krene njegova sanacija. Nastala šteta još se procjenjuje. Učenici križevačke osnovne škole „Vladimiar Nazora“ do daljnjega će nastavu tjelesno-zdravstvene kulture održavati na otvorenim sportskim terenima.

ZAGREB - Obilna kiša koja mjestimice pada od petka na području Zagreba i dalje donosi nevolje stanovništvu, što uz poplavljene prometnice i pokrenuta klizišta, pokazuje i posljednji slučaj urušavanja stabla pored jedne kuće u Ulici Graberje u naselju Kustošija. Zbog urušavanja stabla veća količina zemlje zatrpala je terasu kuće dok su se na krov prislonila dva bora. Kako bi uklonili zemlju i stabla iz Vodoprivrede je na teren upućen bager, izvijestili su večeras iz gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Kiša koja u Zagrebu i okolici pada od petka izazvala je na nekoliko mjesta poplavu prometnica i nekoliko kuća, kao i klizišta zemlje, rušenje stabala, oštećenja vozila i pucanje potpornih zidova. U dogovoru sa Zrinjevcem i Zagrebačkim cestana sutra ujutro će se početi raščišćavati raslinje iznad usjeka na Aleji Bologne kako bi se otvorio i drugi pravac, navode iz Ureda za hitne situacije. Djelatnici Zrinjevca će posjeći raslinje dok će Zagrebačke ceste počistiti prometnicu. Od 12 sati promet Alejom Bologne u smjeru Zaprešića odvijati će se jednim trakom, dok će drugi trak ostati zatvoren zbog sigurnosnih razloga.

ZAGREB - Hrvatski film "Halimin put" redatelja Arsena Antona Ostojića je na 19. Festivalu mediteranskog filma u Maroku osvojio Grand Prix za najbolji film, dok je Olga Pakalović dobila nagradu za najbolju glumicu. Na festivalu je u natjecateljskom programu prikazano 12 filmova, od kojih je nekoliko već nagrađeno na festivalu u Cannesu, što pokazuje da je "Halimin put" nagrađen u jakoj konkurenciji, izvijestio je danas redatelj filma Ostojić. Filmu "Halimin put", nastalom u produkciji Arkadene Zagreb pripala je i novčana nagrada od 6000 eura. Festival mediteranskog filma održavao se od 23. do 30. ožujka u marokanskom gradu Tetouanu, pod visokim pokroviteljstvom marokanskog kralja Muhameda VI. Nakon nedavnog trijumfa na filmskom festivalu u belgijskom Monsu, gdje je također osvojio Grand Prix za najbolji film, "Halimin put" je dosad na pet međunarodnih festivala osvojio osam nagrada. Nakon festivala u Maroku, film je uvršten u natjecateljske programe još desetak međunarodnih festivala, što počinje s turnejom po Sjedinjem Američkim Državama u travnju i svibnju, gdje će biti prikazan na festivalima u Clevelandu, New Yorku, Los Angelesu i Seattleu.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙