FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo branitelja o osnivanju "Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar"

Autor: tdel
ZAGREB, 29. ožujka 2013. (Hina) - Ministarstvo branitelja otvara internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom Prijedloga Uredbe o osnivanju Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" čime je učinilo prvi korak u realizaciji najavljivanog projekta koji bi trebao obuhvatiti suvremeno učenje hrvatskih osnovnoškolaca o vrijednostima Domovinskog rata, ali i pokrenuti gospodarstvo i turizam u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, priopćeno je danas iz tog ministarstva.

Ministarstvo branitelja će tijekom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću održati i tri javne tribine, 12. travnja u Šibeniku, 19. travnja u Gospiću i 24. travnja u Vukovaru, a Javnu ustanovu će službeno predstaviti na Dan Grada Vukovara, 3. svibnja.

Ministarstvo navodi i da će se do kraja godine završiti s ustrojavanjem Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar", a već početkom sljedeće godine krenut će se s pilot projektom. Svojim punim kapacitetom Memorijalni centar će započeti već školske godine 2014./2015., ističe se u priopćenju.

Ministarstvo branitelja naglašava da se prijedlogom Uredbe namjerava dugoročno razriješiti upravljanje i održavanje objekata koji su izgrađeni na području grada Vukovara u spomen, na sjećanje i u slavu stradalima tijekom Domovinskog rata na području grada Vukovara. U tom smislu, kao osnovna djelatnost "Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar", predviđa se znanstveno istraživanje Domovinskog rata i bitke za Vukovar, prijevoz, smještaj i prehrana učenika i drugih posjetitelja.

Uz to, Ministarstvo branitelja je u sklopu projekta Memorijalnog centra osmislilo, uz potporu Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, i obavezni dvodnevni posjet učenika svih osmih razreda Vukovaru. Tijekom svog boravka u Vukovaru učenici osmih razreda učit će o vukovarskoj tragediji i Domovinskom ratu uopće te o značaju pojedinih akcija i operacija u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

U sklopu dvodnevnog posjeta osmaši će biti smješteni u vukovarskoj Vojarni, a posjetit će i najznačajnije vukovarske lokacije iz Domovinskog rata: Trpinjsku cestu, Spomen-obilježje mjesta masovne grobnice "Ovčara", Spomen-dom Ovčara, Hangare "Veleprometa", "Memorijalni centar Domovinskog rata" (Vojarna), Vodotoranj, Memorijalno groblje, "Mjesta sjećanja" u Općoj bolnici, Središnji križ, Dom ratnika Lužac, Spomen obilježje Bogdanovci, "Kukuruzni put" te ostala mjesta sjećanja na stradale u obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata.

Na kraju dvodnevnog posjeta učenicima će biti održano i posljednje predavanje posvećeno miru, toleranciji i suživotu, simboličnog naziva "Škola mira". Kao zadnja etapa dvodnevnog programa predviđen je i posjet učenika ratištu najbližem mjestu njihova stanovanja.

Prema predviđanjima Ministarstva branitelja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Vukovar će godišnje posjetiti gotovo 50. 000 osmaša, odnosno 300 učenika dnevno.

Osim edukativnog dijela, Ministarstvo je projekt zamislilo kao bitan korak u osnaživanju turizma i gospodarstva na području cijele Vukovarsko-srijemske županije, u koji bi osim vukovarskih restorana, hotela i ostalih kulturno-povijesnih institucija bile uključene i zadruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, čija bi primarna zadaća bila opskrbljivanje Memorijalnog centra prehrambenim proizvodima za osnovnoškolce i ostale posjetitelje.

(Hina) pp/xtdel ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙