FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jeremić ustrajan oko rasprave o ICTY-u u UN-u

Autor: brad
BEOGRAD, 28. ožujka 2013. (Hina) - Predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda (OS UN) Vuk Jeremić izjavio je da će, unatoč pritiscima, ustrajati u namjeri da se u UN održi rasprava o radu međunarodnog kaznenog pravosuđa i naglasio kako "nema sile koja bi ga mogla natjerati od odustane" od te rasprave, izvijestili su beogradski mediji.

Jeremić je, u povodu ocjena američkog magazina "Foreign Policy" da njegova tema rasprave na Općoj skupštini UN nailazi na otpore, rekao Tanjugu kako od samog početka postoji pritisak zbog odluke da se tema međunarodnog kaznenog pravosuđa stavi na listu javnih rasprava u OS UN.

"(Vuk) Jeremić nalazi se u misiji vraćanja srpskog prestiža na svjetskoj sceni, ali će se već idućeg mjeseca suočiti s otporom nekih dijelova međunarodne zajednice u povodu javne debate o radu Međunarodnih kaznenih sudova", navodi ovaj američki časopis opisujući Jeremića kao "hiperaktivnog političara koji se s pozicije koju sada obnaša trudi promijeniti sliku o Srbiji koja je stvorena devedesetih godina" prošlog stoljeća.

Također, "Foreign Policy" ukazuje na to da je Jeremić zakazao raspravu za 10. travnja, što je datum "koji se podudara sa 72 godine od osnivanja pronacifašističke države Hrvatske" aludirajući na proglašenje Nezavisne Države Hrvatske.

Bivši srbijanski šef diplomacije drži da je tema "iznimno značajna i aktualna za međunarodne odnose".

"Rasprava će biti održana i nema te sile koja bi me mogla natjerati da od debate odustanem”, rekao je Tanjugu Jeremić, a prenijeli su beogradski mediji.

Međutim, Foreign Policy ističe da je u posljednjih nekoliko dana više međunarodnih pravnih stručnjaka otkazalo sudjelovanje u javnoj raspravi, uključujući predsjednika Međunarodnog kaznenog suda Song Sang-Hiuna, koji je prvo potvrdio da će govoriti pred OS UN, a potom otkazao.

Kako u četvrtak piše beogradski tisak, i hrvatski predsjednik Ivo Josipović potvrdio da neće ni putovati u New York niti sudjelovati u javnoj raspravi o radu Haaškog tribunala (ICTY) koju je inicirao predsjednik OS UN Jeremić nedugo nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Beogradske "Večernje novosti" pišu kako službeni Zagreb još nije odlučio hoće li sudjelovati u raspravi o Haaškom tribunalu zakazanoj za 10. travnja, navodeći kako je "jedino sigurno - Hrvatska tog dana na East Riveru neće biti zastupljena na najvišoj razini".

"Neću ni govoriti ni prisustvovati raspravi u OS UN, poručio nam je Ivo Josipović", navode "Večernje novosti" pozivajući se na ured hrvatskog predsjednika.

"Tako raspravu neće čuti oni zbog kojih je zapravo i pokrenuta", piše ovaj beogradski list, podsjećajući da je raspravu "Uloga međunarodne kaznene pravde u procesu pomirenja" Jeremić zakazao nakon što je Žalbeno vijeće ICTY izreklo oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču, "koje je Josipović primio odmah po dolasku u Zagreb".

U Beogradu se ovog tjedna spekuliralo o tome hoće li u raspravi sudjelovati i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić jer je, navodno, postojala mogućnost da Srbiju zastupa netko drugi ili da se čak od rasprave odustane ako u Den Haagu "prođe" zahtjev Beograda da srpski državljani, osuđeni pred ICTY-jem, služe kaznu u Srbiji.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙