FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cipar: Predsjednik upozorava trojku da bi mogao dati ostavku

Autor: vrad
NIKOZIJA, 24. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades upozorio je u nedjelju navečer međunarodne financijaše u Bruxellesu da bi ga uvjeti za odobravanje međunarodnog paketa pomoći otoku mogli primorati na ostavku, prenose ciparska državna glasila.

"Želite me prisiliti na ostavku?", rekao je Anastasiades, kako prenosi agencija CNA, čelnicima trojke - Europske unije, Europske središnje banke i Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) - na pregovorima koji su posljednja prigoda da se spriječi stečaj zemlje i njezin izlazak iz eurozone.

"Ako to želite, recite", dodao je, opet po CNA-i koja se poziva na izvore u predsjedničkoj palači u Nikoziji gdje se čelnike političkih stranaka redovito izvještava o stanju pregovora. "Ja vam predlažem a vi ne prihvaćate. Dajem drugi prijedlog i opet isto. Što želite od mene?", upitao je.

Ciparski predsjednik, konzervativac koji je prije nepunih mjesec dana zamijenio komunista Demetrisa Christofiasa, posebno je osudio zahtjeve EU-a i MMF-a u vezi s budućnosti Ciparske banke (Bank of Cyprus), najveće na otoku.

Kako prenosi CNA, Anastasiades je u nedjelju navečer telefonski razgovarao s predsjednikom parlamenta Yiannakisom Omirouom, predsjednikom socijalističke stranke Edek.

Ciparski parlament je u utorak odbacio prvi dogovor o planu spašavanja vrijednom 10 milijarda eura jer su vjerovnici u zamjenu tražili nečuven porez na bankovne pologe kojim bi se trebalo namaknuti 5,8 milijarda eura.

Predsjednikova stranka Disy ima 20 od 56 mjesta u parlamentu i Anastasiadesu će trebati potpora ili barem suzdržanost drugih velikih stranaka - Akela (komunisti, 19 zastupnika), Dika (desni centar, 8) i Edeka (5) kako bi progurao zakone u vezi s eventualnim dogovorom.

Sastanak ministara zemalja eurozone koji je trebao početi u 18.00 sati kasni jer se očekuje rezultat sa sastanka ciparskog predsjednika i čelnika trojke.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙