FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tri male zemlje za sudjelovanje privatnog sektora u budućim spašavanjima

Autor: vrad
SAARISELKA, 24. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Tri malene zemlje eurozone, Finska, Estonija i Irska, misle da sudjelovanje privatnog sektora treba ubuduće biti pravilo u mogućem odobravanju paketa financijske pomoći.

"Privatni sektor mora u tome sudjelovati", poručila je u nedjelju irska ministrica europskih poslova Lucinda Creighton, odgovarajući na pitanje o naravi budućih paketa pomoći.

Finska, domaćin minisummita u Saariselki, u finskoj Laponiji, misli da je plan za spašavanje Cipra za koji se očekuje da će uključiti velike bankovne štediše prekretnica u odnosu na ranije planove.

Finski ministar za europska pitanja Alexander Stubb ocjenjuje da eurozona upravo prelazi sa sustava spašavanja uz vanjsku pomoć na sustav u kojemu će vjerovnici i posjedovatelji dužničkih obveznica morati podnositi dio tereta.

"Mislim da je to poruka ovog plana spašavanja (Cipra)", istaknuo je Stubb dodajući da je svaki plan spašavanja "jedinstven".

Estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves misli pak da su neke zemlje eurozone sve manje sklone spašavanju banaka i zemalja državnim novcem.

"Nije razumno gurati nešto što će parlament poslije odbaciti", rekao je Ilves.

Minisummit u Saariselki koji se završio u nedjelju ujutro, organizirao je finski premijer Jyrki Katainen sa zadaćom da prouči glavne smjernice europske integracije.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙