FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 23. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Prvi sveopći sabor hrvatskih braniteljskih i stradalničkih udruga, održan danas u Zagrebu, završio je pozivom predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Tomislava Josića, okupljenima na razmišljanje kako ujediniti sve braniteljske udruge na zajedničkoj platoformi te pozivom na prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 7. travnja protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru. Skupu su nazočili predstavnici više od 250 udruga iz Domovinskog rata, koje su poduprle Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, koji je, uz Zbor braniteljskih udruga Grada Zagreba, jedan od organizatora današnjeg okupljanja u hotelu "Zovko". Nakon što su predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara predstavili svoj rad i daljnje akcije u raspravi su sudjelovali predstavnici mnogih udruga, koji su bili vrlo kritični prema sadašnjoj, ali i bivšoj vlasti. Također branitelji su odbili opaske premijera da među njima ima 'crnokošuljaša', ističući kako je njihova boja i crvena i bijela i plava. Bivši specijalac, Zoran Maras iz Bjelovara, poručio je kako on nosi crnu košulju i crninu za sve poginule u agresiji na Hrvatsku i za nestale hrvatske branitelje, kao i za 380 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj. Izrečene su i kritike na račun bivše vlasti koja je izglasovala zakon koji omogućuje uvođenje ćirilice u Vukovaru.

SPLIT

Na današnjoj izbornoj skupštini splitske Udruge antifašista i antifašističkih boraca zatraženo je da se sudionicima antifašističke borbe iz Drugog svjetskog rata prizna status kao što ga imaju branitelji Domovinskog rata, jer su se, kako je rečeno, i jedni i drugi borili protiv fašizma. Splitska je Udruga antifašista i antifašističkih boraca danas izabrala novo 25-člano predsjednišvo te potvrdilo dosadašnjega predsjednika Josipa Milata na toj dužnosti i u sljedećem dvogodišnjem razdoblju. Obraćajući se nazočnima Milat je istaknuo kako se sudionicima Narodno-osolobodilačkoga rata (NOR-a) treba njihov status riješiti sustavno, tako da ih se izjednači s braniteljima iz Domovinskog rata, a ne da ih se tretira, kako je rekao, kao "socijalu". "Mi smatramo da smo kao borci NOR-a u Drugom svjetskom, jednako kao i pripadnici Domovinskog rata, bili dragovoljci, osloboditelji, borili smo se protiv agresije jer svaka agresija u svojoj srži je fašistička", kazao je. Po Milatovim riječima potrebno je oživotvoriti Deklaraciju o antifašizmu, koju je Hrvatski sabor donio 2005. godine. "Ta Deklaracija ne smije ostati 'mrtvo slovo na papiru', a njenom provedbom antifašistički borci bi dobili bolji status", rekao je Milat.

ZAGREB

U povodu Svjetskog dana voda, 22. ožujka, danas su stručnjaci Državnog zavoda za zaštitu prirode u suradnji s ronilačkim klubom MAR-SUB čistili zagrebačko jezero Jarun, posebice od invazivnih vrsta, a akciju je došao podržati i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. "Problem stranih invazivnih vrsta postao je jedan od glavnih prijetnji u globalnom očuvanju bioraznolikosti. Šteta koju one uzrokuju u zemljama Europske unije procijenjena je na više od 10 milijardi eura godišnje. Upravo zato je kontrola invazivnih vrsta i smanjivanje njihovog utjecaja velik izazov zaštite prirode", istaknuo je ministar Zmajlović. Tome se posvetila pažnja i u novom Zakonu o zaštiti prirode, koji je upravo prošao prvo čitanje u Hrvatskom saboru. Naime, novim su se zakonom puno detaljnije razradile odredbe o stranim invazivnim vrstama, rekao je Zmajlović. Osim uzgoja i uvođenja u prirodu reguliran je i uvoz ovakvih vrsta te njihovo stavljanje na tržište, što je jako važno zbog kontrole puteve kojima one na koncu i dolaze u prirodu, dodao je.

IVANIĆ-GRAD

U Ivanić-Gradu je danas održana akcija čišćenja divljih odlagališa otpada kao uvod u veliku akciju čišćenja "Zelenu čistku - Jedan dan za čisti okoliš!", koja će se diljem Hrvatske održati 20. travnja. "Zelenu čistku" u Ivanić-Gradu, u kojoj je sudjelovalo oko 600 volontera i prikupljeno oko 150 tona otpada, došao je poduprijeti i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izrazivši i nadu kako ćemo uskoro doći do toga da nećemo trebati održavati ovakve akcije. U Ivanić-Gradu se otpad čistio s osam divljih odlagališta i 30 drugih lokacija, a svoj doprinos čišćenju dale su osnovne škole, jedna srednja škola, kulturno-umjetnička društva, dobrovoljna vatrogasna društva, mjesni odbori, te brojne udruge, među kojima i Savjet mladih Ivanić-Grad, Udruga "Mali princ", Udruga "Žaba" i Odred izviđača "Dabar". Ovogodišnja "Zelena čistka" u Ivanić-Gradu okupila je gotovo 200 volontera više nego prošle godine kad je akcija održana prvi put a skupljeno je i dvostruko više otpada.

PULA

Saborska zastupnica i predsjednica Hrvatske stranke prava "dr. Ante Starčević" (HSP-AS) Ruža Tomašić danas je u Puli prigodom utemeljenja pulske podružnice svoje stranke poručila kako jedino oni, kao pravaši, u Hrvatskoj imaju izvorni svjetonazor i ideologiju, koja se i danas može provoditi Hrvatskoj. "Nije pravaš onaj s iskaznicom, nego onaj koji pravaštvo živi mišlju, rječju i djelom, tko je za čovjekoljublje i domoljublje! Želimo dobro ne samo Istri, nego i cijeloj Hrvatskoj", kazala je dodavši kako Istra ne može bez jake Hrvatske, kao što i Hrvatska ne može bez jake Istre. Ustvrdivši kako je njezina stranka u Istri nazočna već dvije godine, istaknula je bezuvjetnu potporu kandidatkinji za istarsku županicu svoje stranke Ani Kolić Marković. "Od lijepih govora ne žive ni Istra i Hrvatska, a naši političari su navikli na prekrasne govore, no treba ocijeniti njihova djela. Ako netko 20 godina govori uvijek isto, a ništa od toga nije napravio, ne može se očekivati da će to napraviti u iduće četiri godine", poručila je Tomašić. Kandidatkinja HSP-AS za istarsku županicu Ana Kolić Marković predstavivši svoj program istaknula je kako joj je cilj smanjiti, kako je rekla "elitističku moć u Istri".

VUKOVAR

Osamnaesto vukovarsko lutkarsko proljeće završilo je večeras izvedbama predstave "Snježna kraljica" Dječjeg kazališta Ivane Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda u Hrvatskom domu u Vukovaru i predstave "Izgubljeni u bajci" Teatra 34 iz Novog Sada u vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića. Na 18. vukovarskom lutkarskom proljeću, od 18. ožujka gostovalo je 15 lutkarskih kazališta uz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine koja su odigrala ukupno 98 predstava u gradovima Vukovaru, Vinkovcima, Županji i Iloku te brojnim vukovarsko-srijemskim općinama i Orašju (BiH). Po riječima izvršnog producenta manifestacije Himze Nuhanovića, koji je uz prvakinju Gradskog lutkarskog kazališta iz Rijeke Akmiru Štifanić i dobitnik nagrade za životno djelo 18. vukovarskog lutkarskog proljeća, predstave je vidjelo oko 20.000 vukovarsko-srijemske djece. Osim lutkarskih predstava, tijekom manifestacije održana je i izložba domaćina 18. proljeća Tvornice lutaka Zagreb, radionice za profesore predmetne nastave s temom "Dramski odgoj i metoda nastanka kazališne predstave za djecu i mlade" te seminar za učitelje razredne nastave i odgajatelje s temom "Lutka-liki iz odabrane bajke-kreiranje, oblikovanje i izrada".

(Hina) yjn xjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙