FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nauta Lamjana možda ipak proradi?

Autor: barn
ZADAR, 21. ožujka 2013. (Hina) - Stečajna sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Ardena Bajlo odbacila je zahtjev za smjenom novog stečajnog upravitelja tvrtke Nauta Lamjana Ivana Rude koju su zatražili većinski vjerovnici zbog, kako su naveli u prijedlogu, prekoračenja ovlasti.

Smjena je zatražena nakon što je stečajni upravitelj Ivan Rude zatražio odgodu prijenosa koncesije pomorskog dobra remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana novom koncesionaru "M- inženjeringu" te najavio pokretanje proizvodnje. Kako su obrazložili vjerovnici, to je bilo suprotno odlukama skupštine vjerovnika i stoga su zatražili njegovu smjenu.

No, iako su za smjenu glasali većinski vjerovnici tvrtke Marina Preko, Odmaralište Adria i austrijska Erste grupa, koji imaju 97 posto potraživanja, protiv smjene je bila većina malih vjerovnika odnosno bivši radnici. Upravo su oni bili najzadovoljniji ovakvom odlukom, jer od Ivana Rude očekuju da pokrene proizvodnju na što čekaju već godinu i pol od proglašenja stečaja.

Na pitanje novinara, zašto je zatražio odgodu prijenosa koncesije, Rude je rekao da vjerovnicima ne odgovara odgoda prijenosa koncesije. "Očito da njima ne odgovara moje propitkivanje ove ponude. Ti daješ svoj najvrjedniji dragulj - koncesiju na pomorskom dobru, a da zauzvrat za to dobiješ, ne znam što, prazna obećanja", rekao je Rude, dodajući da je u M-inženjeringu zaposlena samo jedna osoba i to na minimalnoj plaći.

Predstavnik radnika Mario Košta rekao je da u obrazloženju odvjetnice koja je zatražila Rudinu smjenu jasno stoji da mu je krimen pokušaj pokretanja proizvodnje. "Smjenjuju ga jer je odlučio pokrenuti proizvodnju, a to skupština vjerovnika, koja nas je preglasala zadnji put, naravno nije odobrila. Znači njima je krimen što se želi pokrenuti proizvodnja. To je u najmanju ruku skandalozno", rekao je Košta.

Odvjetnici vjerovnika najavili su žalbu na odluku sutkinje Ardene Bajlo.

(Hina) xbarn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙