FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 21. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatska Vlada raspravljat će danas o prijedlogu rebalansa ovogodišnjeg proračuna. U najavama rebalansa proračuna prije otprilike mjesec dana, ministar financija Slavko Linić je najavio i da će Vlada rebalansom projekciju gospodarskog rasta u ovoj godini smanjiti s 1,8 posto na 0,7 posto, što za proračunske prihode znači smanjenje od oko milijardu kuna, a smanjenjem rashoda se želi deficit proračuna održati u planiranih oko 3 posto BDP-a. Rebalansom bi, prema nekim ranijim neslužbenim najavama, deficit proračuna smanjio za oko 900 milijuna kuna, na oko 10 milijardi kuna, što je otprilike na razini prošle godine. Pred Vladom će se naći i odluke o sanaciji devet kliničkih bolnica, čiji je osnivač država, a čije ukupne obveze krajem prošle godine dosežu gotovo 1,9 milijardi kuna. Postupak sanacije obuhvaćao bi analizu i utvrđivanje uzorka nastalog gubitka, pregovore s vjerovnicima, podmirivanje obveza, otpis potraživanja i svođenje rokova plaćanja u zakonom utvrđene rokove. Obveze tih bolnica podmirile bi se na teret državnog proračuna, a predviđeno je da se za sanaciju imenuju sanacijski upravitelji i sanacijska vijeća u kojima bi bili predstavnici ministarstava zdravlja i financija te same bolnice. Vlada će raspravljati i o više zakonskih prijedloga, među njima i o izmjenama zakona o kreditnim institucijama, o područjima posebne državne skrbi, o obnovi, o statusu prognanika i izbjeglica, kao i o prijedlozima zakona o kritičnim infrastrukturama te o vodi za ljudsku potrošnju.

ZAGREB - Hrvatski sabor zasjedanje danas nastavlja raspravom o potvrđivanju odluke o povlačenju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske iz mirovne misije Ujedinjenih naroda na Golanskoj visoravni (UNDOF). Zbog pogoršane sigurnosne situacije OS RH u mirovnoj misiju UN-a na Golanskoj visoravni te procjeni da su oni izloženi značajno većim rizicima, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović, sukladno svojim zakonskim ovlastima, donio je odluku o njihovom povlačenju. Svi pripadnici 10. kontingenta Oružanih snaga RH, njih 97, koji su se nalazili u toj mirovnoj misiji, u ponedjeljak 18. ožujka vratili su se u Hrvatsku, čime je provedena odluka državnog vrha o brzom povlačenju pripadnika OSRH iz misije na Golanskoj visoravni iz sigurnosnih razloga. Odluka o povlačenju hrvatskih vojnika sa Golanske visoravni uslijedila je nakon što je New York Times objavio da je Saudijska Arabija kupila pješačko naoružanje u Hrvatskoj te da je ono završilo u rukama sirijskih pobunjenika. Hrvatska je demantirala prodaju oružja bilo Saudijskoj Arabiji ili sirijskim pobunjenicima, ali je ocijenjeno da su novinski napisi doveli hrvatske vojnike u opasnost, te da ih treba povući.

OPATIJA - U Opatiji se održava dvodnevna 5. međunarodna konferencija SIGURNOST GRADOVA (SIGG 2013.) - ADRIATIC CITY SECURITY CONFERENCE 2013., posvećena urbanoj sigurnosti hrvatskih gradova. Pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH, Konferenciju organiziraju časopis Zaštita i Grad Opatija, uz potporu MUP-a RH, Hrvatskog ceha zaštitara, Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Udruge gradova, Europskog foruma za urbanu sigurnost (EFUS), United Nations Development Programme (UNDP) Hrvatska te Ureda za trgovinu i investicije Veleposlanstva Velike Britanije u Hrvatskoj (UKTI). Konferenciju će svečano otvoriti ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Uvodno će govoriti i ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić, stalna predstavnica UN-a i koordinatorica UNDP-a u Hrvatskoj Loiusa Vinton, gradonačelnik Rijeke i predsjednik Udruge gradova Vojko Obersnel.

ZAGREB - Zagrebačka Gradska skupština održat će danas posljednja sjednicu u sadašnjem sazivu. Gradski zastupnici će, među ostalim, razmatrati prijedlog odluke o komunalnom doprinosu. Prijedlogom odluke obvezniku komunalnog doprinosa fizičkoj osobi koja ozakonjuje stambenu građevinu na njegov zahtjev utvrditi će se umanjeni iznos komunalnog doprinosa, ovisno o broju članova njegovog obiteljskog domaćinstva. Zastupnici bi trebali raspravljati i o Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o autotaksi prijevozu pri čemu se propisuje da se broj dozvola za područje Zagreba utvrđuje prema posljednjem popisu stanovništva u omjeru jedno vozilo na 500 stanovnika. Sada je taj omjer jedno vozilo na 600 stanovnika. Na dnevnom se redu, među ostalim, nalazi i Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2012. te Konačni prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba. Očekuje se, među ostalim, i rasprava o Izvješću o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagreba u 2012. te prijedlog zaključka o dodjeli Nagrade Grada Zagreba.

ZAGREB - Nastupomo feminističko-lezbijskoga zbora "Le Zbor" te pjesničkim čitanjem pjesama sinoć je u zagrebačkom VIP klubu počelo jubilarno 50. Goranovo proljeće, čiji je ovogodišnji pokrovitelj predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Otvaranju 50. Goranova proljeća nazočili su ovogodišnji dobitnik Goranova vijenca za cjelokupni pjesnički doprinos književnik Branko Čegec te dobitnik Gorana za mlade pjesnike Stipe Odak. Čitanju pjesama nazočila je i ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić. Uz ovogodišnje dobitnike svoje su pjesme, između ostalih, čitali i Davor Ivankovac, Andrijana Škunca, Kemal Mujičić Artnam i Marko Pogačar. Goranovo proljeće ove godine obilježava 100. godišnjicu rođenja Ivana Gorana Kovačića, 70. obljetnicu njegove smrti te 50 godina neprekinutoga trajanja pjesničke manifestacije. Ovogodišnje Goranovo proljeće ugošćuje četrdesetak domaćih i stranih pjesnika, a program se nastavlja danas u Lukovdolu, rodnom mjestu hrvatskoga književnika Ivana Gorana Kovačića.

ZAGREB - Medijske zadruge mogle bi ponuditi Hrvatskoj profesionalnije i objektivnije novinarstvo, ali i smanjiti broj od oko 800 nezaposlenih novinara koliko ih je trenutačno na zavodu za zapošljavanje, istaknuto je sinoć na skupu 'novinarska srijeda', posvećenom medijskom zadrugarstvu. U situaciji kada javnost sve manje vjeruje medijima, plaće i honorari se smanjuju, isplate kasne, a u posljednjih godinu dana ugašena su čak četiri novinska naslova, povezivanje novinara u zadruge nudi mogućnosti zapošljavanja i vraćanja narušenog povjerenja publike, poručeno je sa skupa u Novinarskom domu koji je okupio novinare, zadrugare i predstavnike Ministarstva poduzetništva i obrta. Istaknut je primjer medijske zadruge KopMedija koja je na hrvatsku medijsku scenu prije dva mjeseca vratila licencirano izdanje lista Le Monde Diplomatique, u kojemu nema reklama, niti definiranih interesa krupnog kapitala. Novinar Rade Dragojević, jedan od deset članova Kopmedije, objasnio je da se rukovode načelima "ravnopravnosti i inkluzivnosti", te da zadruga ne producira hijerarhijske odnose, kakvi postoje u većini drugih redakcija. Potporu otvaranju zadruga uputila je, u ime Ministarstva poduzetništva i obrta, Zdenka Mesić, voditeljica Službe za klastere i zadruge, istaknuvši da se razvoj zadruga godišnje sufinancira s oko četiri milijuna kuna, a najavila je i skore izmjene Zakona o zadrugama u kojemu bi trebale biti jasno definirane upravo medijske zadruge. Sukladno zakonskim odredbama, za osnivanje zadruge potrebno je najmanje sedam osnivača, a svaki osnivač unosi osnovni članski ulog, najmanje 1000 kuna.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙