FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šah: Carlsen dostigao Aroniana

Autor: vkov
LONDON, 19. ožujka 2013. (Hina) - Nakon jednog dana odmora u Londonu je nastavljen je dvokružni Turnir osmorice kandidata za status izazivača svjetskog prvaka Viswanathana Ananda, koji se na šahovskom tronu bez prekida nalazi od 2007. godine.

Po prosječnom rejtingu (2787), to je najjači turnir u povijesti šaha, a "prva violina“ je Norvežanin Magnus Carlsen koji je "astronomskim“ rejtingom od 2872 boda nadmašio legendarnog Garija Kasparova. Zanimljivo je da su među sudionicima turnira četvorica prvoplasiranih s posljednje svjetske rangliste (Carlsen, Kramnik, Aronian i Radjabov), a uz njih su još Griščuk, Ivančuk, Svidler i Gelfand. Najbolje je startao Armenac Levon Aronian sa 2,5(3), a Rus Peter Svidler i Magnus Carlsen osvojili su po 2 boda.

Poslije 4. kola došlo je do promjene na vrhu. Aronian nije uspio postići prednost protiv Rusa Petera Svidlera, pa ga je pobjedom nad Rusom Aleksandrom Griščukom dostigao Carlsen. Originalnom igrom u otvaranju Norvežanin je postigao malu prednost i osvojio pješaka, a Griščuk je zapao u vremenski tjesnac, nije se najbolje branio i nakon uzaludne žrtve kvalitete potpisao kapitulaciju. Remijem su završene i partije Gelfand-Ivančuk i Radjabov-Kramnik.

Rezultati 4. kola:

Radjabov-Kramnik remi, Aronian-Svidler remi, Gelfand-Ivančuk remi, Carlsen-Griščuk 1:0.

Poredak na tablici:

Carlsen i Aronian po 3 boda, Svidler 2,5, Radjabov i Kramnik po 2, Griščuk 1,5, Gelfand i Ivančuk po 1 bod.

(Hina) xvkov yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙