FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za utorak, 19. ožujka

Autor: mbuj
ZAGREB, 19. ožujka 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za utorak, 19. ožujka:

ZAGREB - Saborski zastupnici će na prijedlog premijera Zorana Milanovića raspravljati o iskazivanju povjerenja novom ministru turizma Darku Lorencinu. Lorencin će na toj dužnosti zamijeniti Veljka Ostojića, koji je podnio ostavku nakon što je u javnost dospio slučaj kupoprodaje zemljišta u općini Bale, koji je uža obitelj bivšeg ministra kupila 2004., da bi ga prodala 2007., nakon što je zemljište urbanizirano, na čemu je Ostojićeva obitelj zaradila 25 milijuna kuna. Tu je zaradu bivši ministar propustio navesti u svojoj imovinskoj kartici, a zanijekao je da je na bilo koji način utjecao na prenamjenu zemljišta, koju od 18. veljače istražuje i USKOK. Ostojićeva ostavka izazvala je trzavice u vladajućoj koaliciji i IDS-u, iz kojega su i Ostojić i Lorencin, a čije je Predsjedništvo nakon Ostojićeve ostavke raspravljalo o napuštanju koalicije. Nakon što je iz IDS-a najavljeno da stranka ostaje u koaliciji i da će predložiti novog ministra turizma, Milanović je pozvao predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića da preuzme tu dužnost. Jakovčić je odbio taj poziv i najavio široke konzultacije o novom ministru turizma, no premijer je osobno predložio Darka Lorencina, s čim se IDS naknadno suglasio (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

VUKOVAR - Konferencija za novinare Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), na kojoj će predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović i članovi Predsjedništva iznijeti stav stranke o incidentu u Kistanjama, izjavi predsjednice HSP-a dr. Ante Starčevića Ruže Tomašić i drugim aktualnim temama (10 sati, Trg Drvena pijaca 28).

ZAGREB - U godini koju je Europska unija proglasila Europskom godinom građana, GONG organizira međunarodnu konferenciju pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke "Sajam izbornih inovacija" u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu 19. i 20. ožujka, od 9,30 do 18 sati. Ususret lokalnim izborima i izborima za Europski parlament, cilj je predstaviti inovacije u izbornom procesu i načine sudjelovanja građana u donošenju odluka te razmotriti što bi Hrvatska mogla naučiti iz iskustava drugih država s različitim stupnjem demokratskog razvoja. Konferencija će okupiti 11 međunarodnih stručnjaka izbornog procesa iz SAD-a, Palestine, Velike Britanije, Italije, Slovenije, Islanda i drugih zemalja te brojne domaće stručnjake i praktičare. Kroz osam interaktivnih panela raspravljat će se o sudioničkoj i izravnoj demokraciji, predstavljenosti posebnih skupina u parlamentima, registraciji birača te ulozi novih tehnologija i medija u izbornom procesu, financiranju političkih stranaka i izbornoj administraciji (9,30 sati, NSK, Ulica Hrvatske bratske zajednice 4).

ZAGREB - Okrugli stol na temu Porez na nekretnine - "Pravda ili nepravda?" organizira Zaklada hrvatskog državnog zavjeta u Europskom domu (11 sati, Jurišićeva 1).

ZAGREB - Udruga B.a.B.e. "Budi aktivna. Budi emancipiran" organizira regionalnu konferenciju "Što jest ekonomsko nasilje nad ženama i kako ga spriječiti i/ili sankcionirati?" u zagrebačkom hotelu Dubrovnik. Konferencija je dio projekta koji se provodi u pet zemalja regije - Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. B.a.B.e. su kreirale i koordinirale aktivnosti projekta. Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati istraživanja i knjiga "Što znamo o ekonomskom nasilju nad ženama?" (10 sati, hotel Dubrovnik, dvorana Ban Jelačić, Ljudevita Gaja 1).

ZAGREB - U Hrvatskom autoklubu bit će predstavljeni rezultati međunarodne provjere znanja i vještina vozača u pružanju prve pomoći. Provjera znanja i vještina provedena je tijekom lipnja i srpnja 2012. u sklopu međunarodnog programa EuroTest, a u našoj zemlji proveli su ga stručnjaci Hrvatskog autokluba te djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa. Provjera znanja i praktičnih vještina provedena je u 14 zemalja, na uzorku od 200 vozača i vozačica. Prva pomoć unesrećenima na mjestu nesreće može biti spasonosna ako se pruži dovoljno stručno i pravovremeno, jer više od 50 posto smrtnih slučajeva u europskom cestovnom prometu dogodi se u prvih nekoliko minuta nakon nesreće. Međutim, u prometnim nesrećama mnogi vozači često nemaju dovoljno znanja i vještina o pružanju prve pomoći (10,30 sati, prostorije Hrvatskog autokluba, Avenija Dubrovnik 44).

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalim optuženima u slučaju Fimi medija trebalo bi se na zagrebačkom Županijskom sudu nastaviti svjedočenjem bivšeg Sanaderova ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, bivšeg šefa uprave autoceste Rijeka - Zagreb Zlatka Korpara i bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea. Bivši predsjednik uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Mario Crnjak na posljednjem je ročištu posvjedočio da ga Sanader nikada nije tražio da surađuje s marketinškom agencijom preko koje je navodno izvlačen novac za HDZ-ov crni fond (9,30 sati, Zrinjevac 5).

VUKOVAR - U Gradskoj knjižnici Vukovar svečano će biti otvoren American Corner Vukovar, peti po redu u Hrvatskoj. American Corners/Američki kutci su male knjižnice uređene u američkom stilu, osnovane da bi povećale uzajamno razumijevanje između RH i SAD-a, pružajući razne oblike informacija o SAD-u. Uključujući svu dosad doniranu građu, u Američkom kutku Gradske knjižnice Vukovar smješteno je oko 2000 knjiga, časopisa, glazbenih CD-a, zvučnih i e-knjiga te DVD-a. U okviru Američkog kutka organiziraju se razna događanja, izložbe, radionice, predstavljanja i susreti, kao i predavanja američkih stručnjaka i sveučilišnih profesora koji posjećuju Hrvatsku. Američki kutak će otvoriti veleposlanik SAD-a u RH Kenneth Merten, a nazočnima će se se obratiti i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo te ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Vlatka Surma Szabo (12 sati, Trg Republike Hrvatske 1).

ZAGREB - Okrugli stol "Poduzetništvo u znanosti - prilike ususret EU", organiziraju Chevening Alumni Hrvatska, Mreža mladih znanstvenika - MLAZ, Sveučilište u Zagrebu i Zagrebački inkubator poduzetništva, uz potporu britanskog Veleposlanstva. Uvodne govore održat će britanski veleposlanik David Slinn i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš (17 sati, Rektorat Sveučilišta u Zagrebu, Zvonimirova 8).

ZAGREB - Predstavljanje knjige "Politika, kultura, identitet – interkulturni dijalog" Zlatka Kramarića i Angeline Banović-Markovske. Knjiga je, kako se navodi, strukturirana kao živi interkulturni dijalog dvoje intelektualaca koji pretresaju mnoge, često prešućivane teme, a predstavit će ju, uz autore prof. dr. sc. Cvjetko Milanja i doc. dr. sc. Ivana Žužul (12 sati, Velika dvorana Školske knjige, Masarykova 28).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Jasna Nahtigal Lazarić

popodne - Milka Ćurković

navečer - Neven Leskovar

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙