FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fuele ohrabruje Beograd u dijalogu s Prištinom

Autor: vili
BEOGRAD, 18. ožujka 2013. (Hina) - Povjerenik za proširenje Europske unije (EU) Štefan Fuele ocijenio je u ponedjeljak u Beogradu da će dobivanje datuma o početku pregovora Srbije s EU u lipnju ovisiti o vidljivom i održivom napretku u normalizaciji odnosa s Prištinom i ispunjavanju reformi koje od Beograda očekuje EU.

Fuele je nakon razgovora sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem poručio da podupire napore Beograda u eurointegracijskom procesu i novu pregovaračku dinamiku s Prištinom.

"Zajedno s (visokom predstavnicom EU) Catherine Ashton podupiremo nastojanja Srbije i želimo da uspije u europskim naporima", rekao je File istaknuvši da Srbija očekuje datum za početak pregovora o pristupanju sa EU.

"Pitanje koje imate je dobiva li Srbija datum, a odgovor ovisi od napora u ispunjavanju reformi kao i od ključnih prioriteta - napretka ka vidljivom poboljšanju odnosa s Kosovom. Podupirem novu dinamiku sastanka premijera i sastanak dvoje predsjednika", rekao je Fele.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ukazao je na sve što je dosad Srbija učinila u ispunjavanju uvjeta koje je pred nju postavila EU, ali da u dijalogu s Prištinom ne može učiniti ni više ni manje od onoga što je navedeno u državnoj rezoluciji o Kosovu koja je usvojena u srbijanskom parlamentu.

Nikolić je istaknuo da i druga strana mora popustiti da bi se postigao dogovor i da je Srbija spremna za "svaku vrstu dijaloga s EU".

Istodobno, srbijanski šef države ustvrdio je da između njega i premijera Ivice Dačića ne postoje oprečna stajališta o dijalogu s Prištinom.

"Nema nikakvih razlika u izjavama premijera i predsjednika države, osim u tome da sam iskazivao optimizam kako se može pozitivno odgovoriti na rezoluciju naše skupštine, a premijer, budući da ima više kontakata s Prištinom, da to neće ići lako", objasnio je Nikolić različite izjave koje su posljednjih dana davali on i Dačić.

Savjetnik srbijanskog predsjednika Marko Đurić izjavio je Radio-televiziji Srbije (RTS) kako očekuje da će Štefan Fuele dati snažnu poruku da se narednih tjedana postigne sporazum s Prištinom.

Fuele će se tijekom dana, prije nego iz Beograda otputuje u Prištinu, sastati i sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem.

Također, danas će izaslanstva EU i srbijanski dužnosnici za eurointegracije razmatrati obveze Beograda u pravosuđu, donošenju antikorupcijske strategije, slobodi medija i uključivanju tzv. ranjivih manjinskih grupa, budući da EU ustraje na tomu da se reforme u tim područjima moraju ubrzati.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙