FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski muslimani u Papinom imenu vide nadu u dijalog

Autor: akoz
VATIKAN, 15. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Muslimani u Europi vide nadu u bolje odnose s katoličanstvom jer je novi papa uzeo ime Franjo, sveca iz 13. stoljeća poznatog po njegovim nastojanjima da uspostavi dijalog kršćana i islama.

Kardinal Jorge Bergoglio svoje je ime odabrao nakon izbora u srijedu u čast svetog Franje Asiškog, poštovanog zbog njegovog radikalnog siromaštva i skromnosti. Franjo Asiški se sastao s egipatskim sultanom 1219. u mirovnoj misiji tijekom petog križarskog pohoda.

Sveti Franjo prešao je nenaoružan neprijateljske linije kako bi se susreo sa sultanom Malikom al-Kamilom i razgovarao o ratu, miru i vjeri. On je proveo nekoliko dana s muslimanskim vladarom neuspješno ga pokušavajući preobratiti a potom je sigurno vraćen na križarsku stranu.

Čelnici muslimana u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj, gdje su sveti Franjo i njegov franjevački red dobro poznati, u izboru imena novog pape našli su razloge za optimizam.

"Kao muslimani na zapadu kao poseban znak nade vidimo podsjećanje u imenu novog pape na veliki primjer svetosti i otvorenosti prema istoku i islamu koji je dao sveti Franjo Asiški", rekla je u izjavi Islamska vjerska zajednica Italije (COREIS).

Klerici velike džamije u Parizu rekli su da su se francuski muslimani pitali kakav je papa izabran u srijedu i nadaju se da će biti nadahnut svojom vezom sa svetim Franjom "koji je početkom 13. stoljeća dragovoljno započeo prvi islamsko-kršćanski dijalog u povijesti".

Njemački Muslimanski savjet za koordinaciju (KRM) rekao je da izbor imena Franjo "daje važan ton" za dijalog s muslimanima "na temeljima jednakosti i s poštovanjem".

Muslimanski čelnici u Papinoj rodnoj Argentini su rekli da ih je nekoliko puta posjetio dok je bio nadbiskup Buenos Airesa i održavao srdačne odnose s 800.000 argentinskih muslimana, većinom sirijskog i libanonskog porijekla.

"Imamo mnogo vjere u širinu njegove vizije i otvorenost za dijalog", rekao je Galeb Moussa, predsjednik federacije argentinskih arapskih organizacija.

On misli da Franjo može potaknuti dijalog katolika s muslimanima u Europi jer nam "veza s eurocentričnom osovinom gdje se napada Islam u Europi i o njemu loše govori".

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙