FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. ožujka 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović istaknuo je danas na Danima hrvatskih odvjetnika kako je besplatna pravna pomoć iznimno važna u nastojanju da se u uvjetima siromaštva i gospodarske krize očuva društvena pravednost. Na skupu, koji je na temu besplatne pravne pomoći i cjeloživotnog obrazovanja odvjetnika okupio odvjetnike iz Austrije, Slovenije, Njemačke, Engleske, Irske i zemalja regije te predstavnike međunarodnih odvjetničkih organizacija, Josipović je rekao i da bez profesionalnog usavršavanja neće biti uspješne pravne struke, bez obzira je li riječ o odvjetnicima, sucima ili državnim odvjetnicima. Ocijenio je da se u pitanju obrazovanja pravne struke napravilo nekoliko ozbiljnih pogrešaka, među ostalim, jer se razvijalo doktrine kojima su izolirani pojedini sektori pravne struke. "Doktrine suci za suce, odvjetnici za odvjetnike, profesori za profesore su suštinski pogrešne jer izoliraju znanje i prezentiraju ga samo kroz jedan pogled", ustvrdio je, dodavši da njegova neovisnost kao profesora nije ugrožena time što će čuti što o nekom problemu misle suci. Josipović je kazao kako ne vidi razloga da Hrvatska ne iskoristi poziciju članice EU da za jedan dio Europe bude centar pravničkog obrazovanja. Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Robert Travaš zaključio je da odvjetnik nije u stanju obavljati svoj posao na najbolji način ako ne usvaja nova znanja, zbog čega je, naglasio je, Komora osnovala Odvjetničku akademiju, čiji je zadatak obrazovanje odvjetnika. Kad je riječ o besplatnoj pravnoj pomoći, po podacima Komore, od 1994. do kraja prošle godine obrađeno je preko 16.000 zahtjeva. Pod pretpostavkom da je u svakom predmetu odvjetnik u prosjeku četiri puta pružio pravnu pomoć proizlazi da su odvjetnici građanima pružili besplatnu pravnu pomoć 65.000 puta. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da su u tijeku izmjene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, ali da nije za očekivati da će se iznos za tu namjenu povećati. No, dodao je, važno je postaviti što bolji okvir.

ZAGREB - U povodu izbora novog poglavara Katoličke crkve, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je čestitku novoizabranom papi Franji, izvijestio je Odjela za informiranje Ureda predsjednika Republike. " S velikom radošću sam primio vijest o Vašem izboru za 266. Petrova nasljednika, rimskog biskupa i poglavara Katoličke crkve. Osobita mi je čast uputiti Vam najiskrenije čestitke na početku Vašega pontifikata. Uvjeren sam da ćete u vrijeme svoga pontifikata, na tragu svojih prethodnika, svojim moralnim autoritetom i duhovnom snagom nastaviti zalagati se za promicanje i zaštitu ljudskih prava, za smanjivanje razlika između siromašnih i bogatih, prestanak sukoba i ratova u svijetu, za bolji i plemenitiji svijet. Vaša ekumenska zauzetost kroz dugo razdoblje pastoralnog rada u Vašoj domovini, zalaganje za poštivanje posebnosti različitih religijskih tradicija, za jačanje međureligijskih inicijativa, za dijalog i toleranciju, hrabri i daje nadu u budućnost svim katoličkim vjernicima u svijetu, kao i svim ljudima dobre volje. Radujem se budućim susretima i suradnji s Vama Sveti Oče, u svrhu unaprjeđenja bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice, a za dobrobit hrvatskih katoličkih vjernika širom svijeta i Katoličke crkve u Hrvatskoj“, navodi hrvatski predsjednik Josipović u čestitci papi Franji.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako izbor pape Franje nosi simboliku zbog njegovih poruka, a i onoga kako je do sada obnašao svoje dužnosti u Katoličkoj crkvi. On je svojim gestama poslao poruku društvene pravednosti i možda jednog novog zalaganja Crkve za siromašne, rekao je Josipović novinarima u Hrvatskoj odvjetničkoj komori, čestitajući novom papi Franji, na izboru. Papa Franjo, punim imenom Jorge Mario Bergoglio, iz Argentine, od sinoć vodi Katoličku crkvu. Prvi neeuropski poglavar Katoličke crkve i prvi isusovac na toj dužnosti, 266. papa u povijesti, rođen je 1936. u Buenos Airesu.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko čestitao je danas na izboru novog pape Franje i poželio da nastavi s izgradnjom mira u svijetu te da djelovanjem Crkve utječe na smanjenje siromaštva. "Želim čestitati svim katoličkim vjernicima na izboru novog pape, nasljedniku Petra. Također i samome Papi želim čestitati na izboru te mu zaželiti da nastavi s izgradnjom mira i da djelovanjem Crkve pokuša smanjiti siromaštvo u svijetu", izjavio je Leko novinarima u Hrvatskome saboru. Također je zaželio da novi Papa djeluje u skladu s dosadašnjim nastojanjima Katoličke crkve da se tolerancija i snošljivost među religijama i vjerama razvija u pozitivnom smjeru i u tom smislu utvrđuje mir u svijetu. "Očekujem to od Pape, a čini mi se, po prvim najavama, da s razlogom to očekujem", zaključio je Leko.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je čestitku papi Franji, na izboru za novog poglavara Katoličke crkve, izvijestila je danas Služba za odnose s javnošću Vlade RH. „Osobita mi je čast uputiti Vašoj Svetosti najiskrenije i najljepše čestitke na izboru za 266. nasljednika Svetoga Petra, rimskog biskupa i poglavara Katoličke crkve. U tom pogledu želim Vam u svoje osobno ime, i u ime Vlade Republike Hrvatske, uspješan, dug i blagoslovljen pontifikat, utemeljen na zasadama mira, solidarnosti, ljudskog dostojanstva, tolerancije i potpore najslabijima i najsiromašnijima. Radujem se uspješnoj suradnji s Vašom Svetosti, kao što sam imao priliku to učiniti s prethodnikom Papom Benediktom XVI., kako bi unaprijedili bilateralne odnose između Republike Hrvatske i Svete Stolice", navodi premijer Milanović u čestitci papi Franji.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je novinarima u Saboru kako je vrh Katoličke crkve izborom pape definirao svoju politiku u budućnosti, te poslao dobru poruku. "To je papa koji je blizak masama, narodu. Južna Amerika grca u problemima, mnoštvo siromašnih ljudi je tamo. Vidio sam jučer njegovo obraćanje koje je bilo spontano, prirodno, rekao bih svakodnevno", kazao je Karamarko upitan za komentar izbora novog pape. Izborom Svetoga oca Crkva se, dodao je, opredijelila za politiku naglašene socijalne brige i skrbi, a zadovoljstvo je izrazio i to što je papa uzeo ime Franjo. "To je nama jako blisko ime, iz više razloga. Kao i vjerniku drago mi je da je ovakav papa izabran", rekao je Karamarko.

ZAGREB/LEIPZIG - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić predstavila je danas u Leipzigu na otvaranju Foruma jugoistočne Europe program Kroatien Kreativ 2013., nakon čega je otvoren i izložbeni štand hrvatskih nakladnika na Sajmu knjige. Predstavljajući Kroatien Kreativ koji počinje hrvatskim sudjelovanjem na Sajmu knjiga, ministrica Zlatar Violić zahvalila je što može govoriti na hrvatskom, ne samo zato što ne govori dobro njemački, nego i zato što se u Europskoj uniji njeguje jezična raznolikost, ali i zato što je ovo godina glasa, koji nije samo onaj koji pjeva, nego je to i glas nove članice EU. Hrvatska ministrica kulture istaknula je napore svih koji su pomogli da Kroatien Kreativ zaživi, zahvalivši pritom hrvatskom veleposlaniku u Njemačkoj Miri Kovaču te Alidi Bremer i cijelom timu mreže Traduki, koja niz godina pomaže predstavljanju pisaca iz Hrvatske i regije. Upravo je ta dugogodišnja suradnja mreže Traduki i Sajma knjige u Leipzigu dovela do toga da Kroatien Kreativ započne u Leipzigu, istaknula je ministrica Zlatar Violić, dodavši kako je riječ o festivalu koji će predstaviti novu članicu Europske unije. Nakon nastupa na leipziškom Sajmu knjiga, Kroatien Kreativ se nastavlja retrospektivama hrvatskog filma, kazališnim gostovanjima, predstavljanjem hrvatske kulturne baštine i turizma, ali i električnog automobila, koji će se odvijati tijekom većeg dijela godine. Nakon Foruma jugoistočne Europe otvoren je i štand hrvatskih nakladnika na Sajmu knjige.

ZAGREB - Ministar obrane Ante Kotromanović i direktor Agencije za civilno zrakoplovstvo Omer Pita potpisali su danas sporazum o suradnji koji ima za cilj osigurati najviši stupanj sigurnosti zračnog prometa u Hrvatskoj. Sporazum o suradnji MORH-a i Agencije za civilno zrakoplovstvo temelj je za dostizanje najviših svjetskih standarda sigurnosti zračnog prometa i važan korak prema usklađivanju s pravnim okvirom za stvaranje jedinstvenog europskog neba, kazao je ministar Kotromanović ustvrdivši da bi pritom civilno-vojna suradnja i usklađenost trebali imati temeljnu ulogu. Tim se sporazumom podrobnije utvrđuje sadržaj te uvjeti i načini suradnje u obavljanju zajedničkih poslova u zračnom prometu. Iz MORH-a posebice ističu suradnju na istraživanju događaja povezanih sa sigurnošću letenja u kojima su sudjelovali civilni i vojni zrakoplovi te formiranje zajedničkih radnih skupina. Tu je i suradnja u nadzoru usklađenosti vojnih objekata i opreme koji se koriste za civilni zračni promet, a sporazumom je, kako se navodi, predviđena i razmjena podataka o izvršenim nadzorima sigurnosti.

ZAGREB - Zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Željko Šemper u današnoj je saborskoj raspravi o Izvješću Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) za 2011. rekao kako se rješenje za sve veći broj umirovljenika traži u restrikcijama mirovinskog sustava, a HDSSB-ov Zoran Vinković odgovorio mu je kako je upravo HSU u koalicijama s HDZ-om i SDP-om „kumovao“ današnjem položaju umirovljenika. „Loš omjer osiguranika i umirovljenika uz demografsko stanje stanovništva najveći je problem hrvatskog mirovinskog sustava. Previše je izgubljenih radnih mjesta zbog privatizacijske pljačke, korupcije, stečajeva i otkaza a manje uplaćenih doprinosa u mirovinski sustav“, kazao je Šemper. Izlaz iz tih problema, istaknuo je, stalno se traži u restrikcijama u mirovinskom sustavu, a rješenja su u zapošljavanju i investicijama koje zaobilaze Hrvatsku. HDSSB-ovac Zoran Vinković odgovorio mu je kako je upravo njegova stranka prvo s HDZ-om u koaliciji, a potom s SDP-om 'kumovala' današnjem položaju umirovljenika. „Ne vidim baš da je vaša stranka bitno pridonijela poboljšanju standarda života velike većine umirovljenika. Stvarna slika Hrvatske i velike većine umirovljenika je takva da svaki umirovljenik ima svoj kontejner i brani ga od drugog umirovljenika jer mu je to jedini način preživljavanja“, poručio je Vinković. Njegov stranački kolega, Dražen Đurović, optužio je HSU da su 10 godina u jednom ili u drugom obliku dio vlasti, a osim sudjelovanja u povratu duga umirovljenicima nisu bili spremni preuzeti odgovornost za ispravljanje devijacija. „Podsjetit ću da se i predsjedniku vaše stranke nudilo, a on nije bio spreman prihvatiti, odgovornost i za ministarsko mjesto u tom resoru“, kazao je Đurović. Laburista Zlatka Tušaka posebno brine što je u Hrvatskoj više od četvrtina invalidskih mirovina u ukupnom broju umirovljenika.

ZADAR - Izbor novoga Pape pokazuje da u Crkvi nema stranaca ni kontinenta, izjavio je danas u Zadru u povodu izbora poglavara Katoličke crkve, pape Franje, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i zadarski nadbiskup Želimir Puljić. "Ovo je uistinu za mene ugodno duhovno iznenađenje, ali drago iznenađenje koje donosi sa sobom neke stvari koje ćemo moći tek za 10 godina iščitati. Ali ovo je djelo Duha Svetoga i plod rada kardinala koji su vrlo brzo reagirali, i u jednoj od najkraćih izbornih procedura izabrali novoga papu. Nadamo se nekim ugodnim iznenađenjima koja još ne možemo vidjeti. Ali poruka je velika", istaknuo je na konferenciji za novinare nadbiskup Puljić. Dodao je kako je zadovoljan i oduševljen papinim stajalištem i njegovim stilom, a pogotovo jer dolazi s drugog kontinenta. "Ova iznenađenja koja sa sobom donosi, mislim da sve ovo donosi i novosti u samoj Crkvi", istaknuo je predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Puljić. Posebice je istaknuo kako je novi Papa u prvom obraćanju pokazao strahopoštovanje pred papinskom službom koju je prihvatio, a pri tom je vjernicima uputio zamolbu da mu pomognu u toj Službi.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je danas da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), unatoč utvrđenim nepravilnostima, normalno funkcionira te vjeruje da će i ovogodišnja državna matura biti provedena u najboljem redu.Odgovarajući na novinarska pitanja nakon dodjele Državne nagrade Faust Vrančić, Jovanović je ponovio je da je u tom centru stručnim nadzorom utvrđen čitav niz propusta. Ako se utvrdi da je njima bilo ugroženo poslovanje, ministar će, u skladu sa svojim ovlastima, pokrenuti postupak razrješenja ravnatelja NCVVO-a Gorana Sirovatke. Utvrđene nepravilnosti odnose se na način rada, poštivanje pravnih akata, financijsko poslovanje i javnu nabavu zbog čega će se zatražiti dodatni nadzor ministarstava financija i gospodarstva, rekao je Jovanović. Ponovio je i kako je Upravno vijeće NCVVO-a dužno ravnatelju Sirovatki dati mogućnost da se očituje o uočenim nepravilnostima te da taj postupak upravo traje. Nakon Sirovatkina očitovanja, Vijeće će donijeti odluku o eventualnom razrješenju, a nakon toga bi novi ravnatelj vrlo brzo bio izabran javnim natječajem, rekao je Jovanović te poručio kako ni jedan posao koji radi NCVVO radi toga neće biti doveden u pitanje. Osvrnuvši se na pisanje pojedinih medija, poručio je kako nađene nepravilnosti nemaju nikakve veze s prošlogodišnjom maturom, a ne postoji niti zamjena koja čeka da Sirovatka bude razriješen.

ZAGREB - Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer danas je naglasio kako su u Savjetu bili izloženi brojnim pritiscima nevladinih udruga i ustanova nacionalnih manjina uoči usvajanja programa rada i raspodjele sredstava za programe ostvarivanja kulturne autonomije za ovu godinu, ali je i poručio kako nisu "računovodstvo manjina" te da će se kod odabira ponuđenih programa rukovoditi isključivo njihovom kvalitetom. "Nismo računovodstvo manjina i nećemo tolerirati 'čerupaštvo'", kazao je Tolnauer na sjednici Savjeta u Vladi RH. Pritom je na naglasio da je Savjet puno više od tijela za dijeljenje novca te je podsjetio da su lani razmatrali probleme vezane uz diskriminaciju manjina i probleme povratka, riješili 30-ak zahtjeva, a svoje izvješće za 2012. uputili Pučkom pravobranitelju. Milorad Pupovac pak smatra da se Savjet za nacionalne manjine ne treba postavljati kao onaj koji dijeli novac. Poručio je i kako bi bilo manje problema s financiranjem manjina kad bi država odlučila vratiti primjerice poljoprivredna zemljišta srpskim građanima ili zgrade društvima "Prosvjeta" i "Privrednik" jer su veće vrijednosti od višegodišnjih proračunskih stavki za sve manjine zajedno, no to još, rekao je, nije učinila, a niti se žuri. Složio se s Furiom Radinom koji je ustvrdio da Hrvatska duguje manjinama puno više nego što manjine duguju Hrvatskoj. "Ne treba se sporiti oko toga dobiva li netko više, a netko manje nego racionalizirati potrošnju", kazao je Pupovac komentirajući najave da će ove godine Savjet za nacionalne manjine dobiti od četiri do šest posto manje novca. Potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine Veselko Ćakić izvijestio je da će se za 10-ak dana donijeti konačna odluku o raspodjeli sredstava za 2013. godinu nakon što razmotre 1297 pristiglih programa što je 35,3 posto više nego lani za što bi, rekao je, trebalo izdvojiti 68,3 milijuna kuna, a na raspolaganju će najvjerojatnije imati oko 38 milijuna. Bashkim Shehu je napomenuo da svake godine Savjet iznova financira gotovo iste programe te dodao kako bi trebali razmisliti o poboljšanju kriterija za dodjelu sredstava.

ZAGREB - Iz HNS-a su danas priopćili kako e-mailovi, koje su slali lokalnim stranačkim organizacijama s pozivom Ministarstva gospodarstva za prijam osoba bez zasnivanja radnog odnosa, nisu upućeni nikome kao potencijalnom kandidatu, te se ispričavaju zbog negativnih konotacija na završni dio tih poruka kojima su tražene povratne informacije o interesu za natječaj. Saborska oporba je, pak, medijske napise o tome da HNS od svojih lokalnih organizacija traži da im preporuči članove za radna mjesta u Ministarstvu gospodarstva doživjela kao još jednu potvrdu stranačkog klijentelizma u vladajućoj koaliciji. Jutarnji list danas je objavio kako su iz HNS-ove središnjice na 22 e-mail adrese stranačkih lokalnih organizacija poslali obavijest da je na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva objavljen javni poziv za prijam osoba na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa za razna radna mjesta u tom ministarstvu. Te poruke završavaju pozivom stranačkim organizacijama da obavijeste svoje članove za koje smatraju da su kompetentni i zainteresirani o krajnjem roku prijave, sa zamolbom da ih obvezno do 19. ožujka o tome povratno izvijeste. HNS u priopćenju ističe kako su e-mailovima poslali javnu informaciju koja je objavljena i dostupna svim građanima na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, te da su takvu informaciju svi slobodni slati dalje. No, ispričavaju se zbog spornog dijela tih poruka, onog kojim se traži od stranačkih organizacija da o zainteresiranim članovima povratno izvijeste središnjicu. Naglašavaju kako informacija nije upućena nikome osobno kao potencijalnom kandidatu, već da je isključiva namjera e-mailova bila proslijediti informaciju.

ZAGREB - Predsjednik Autohtone Hrvatske seljačke stranke (AHSS) Branko Borković i nazavisni kandidat na izborima za Europski parlament Bruno Langer potpisali su danas sporazum o zajedničkom nastupu na izborima za Europski parlament i istaknuli da je su postigli visok stupanj suglasnosti o bitnim pitanjima zastupanja Hrvatske u Europskom parlamentu. "Odlučili smo se okupiti kako bismo se borili za hrvatske interese u Bruxellesu", rekao je danas na potpisivanju sporazuma predsjednik AHSS-a Branko Borković. Dodao je da ta stranka želi nastaviti borbu za Hrvatsku i njezine interese u Europi svim demokratskim metodama. Nositelj nezavisne liste Bruno Langer rekao je da su, za razliku od etabliranih stranka u našemu političkim životu koje su otvoreno eurofilske, oni euroskeptici. To ne znači da su protiv ulaska u Europsku uniju, nego su, kako je dodao, "eurorealisti i žele stalno propitivati što Europska unija može donijeti dobroga hrvatskim građanima". Upitao se hoće li birokracija u Bruxellesu riješiti naše probleme te je odao da ulazak Hrvatske u Europsku uniju "nije ulazak u obećanu zemlju". Zamjerio je državnim čelnicima da su na brzinu raspisali izbore za Europski parlament te da velike političke stranke u njemu "žele uhljebiti svoje članove". Ocijenio je da u javnosti nema mnogo informacija o tim izborima i što oni znače.

ZAGREB - Kandidat Hrvatskih laburista (HL) za zagrebačkog gradonačelnika Branko Vukšić predstavio je danas svoj program koji se temelji na većem sudjelovanju građana u vlasti, ustrojavanju funkcionalnog sustava gradske uprave i zbrinjavanju otpada te njegovom pretvaranju u unosan i isplativ posao. "Jedan od najvećih problema u Zagrebu je trošenje novca", upozorio je Vukšić na konferenciji za novinare. Dodado je da je laburistima cilj oformiti građanske odbore za kontrolu javne nabave u kojima će sjediti ugledni Zagrepčani te odlučivati o nabavi. Procijenio je da će se tim odborima uštedjeti milijarda kuna ili šestina proračuna te istaknuo da će se time ujedno ostvariti sustav "Građani u vlasti" putem kojeg će Zagrepčani neposredno biti uključeni u upravljanje gradom. Drugi oblik neposredne demokracije, rekao je, ostvarivat će se referendumima na kojima će građani donositi za budućnost grada važne odluke. Kao jednu od prioritetnih točaka svog programa, Vukšić je istaknuo ustrojavanje funkcionalnog sustava gradske uprave. Najavio je da će Hrvatski laburisti zbrinjavanje otpada pretvoriti u unosan posao. Kandidatkinja za zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika Sara Bajlo Cindrić kao planove je izdvojila izgradnju gradskih vrtića te domova za starije osobe, te uključivanje mladih kroz projekte lokalne zajednice. Kandidat za zamjenika zagrebačkog gradonačelnika Ivan Maloča smatra da grad ne brine dovoljno o kulturi te da je potrebno odvojiti kulturu od sporta i obrazovanja te napraviti strategiju kulture.

ZAGREB - Prostor Zaklade "Hrvatska kuća srca" u Ilici 5, koju su Grad Zagreb i Hrvatsko kardiološko društvo osnovali radi promicanja kardiologije i kardiovaskularnog zdravlja, te informiranja i educiranja građana o sprječivosti kardiovaskularnih bolesti, danas je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. "Ovo smo čekali od 2008. kada smo s akademikom Davorom Miličićem potpisali u Gradskoj upravi, tadašnjem Gradskom poglavarstvu, odluku da idemo u osnivanje Zaklade", istaknuo je Bandić, zahvalivši svima koji su pridonijeli da se otvori prostor Zaklade "Hrvatska kuća srca". Rekao je kako će biti sretan da se u tom prostoru, u prolazu Oktogon, nađu akademici, profesori, primarijusi, emeritusi, sestre, te oni koji su u potrebi. Upravitelj Zaklade "Hrvatska kuća srca" akademik Davor Miličić istaknuo je kako je Zaklada osnovana 2008. godine, a dopusnicu je dobila 2012., te će se intenzivno baviti promicanjem kardiovaskularnog zdravlja i kardiološke znanosti u Hrvatskoj. Kazao je također kako će pridonositi rješavanju velikih problema koji postoje u kardiovaskularnoj medicini u Hrvatskoj, jer spadamo u zemlje s vrlo visokom smrtnošću i vrlo visokim pobolom od srčanožilnih bolesti, a svaka druga smrt u Hrvatskoj otpada na bolesti srca i krvnih žila. Akademik Miličić je naglasio da će to biti i prostor Hrvatskoga kardiološkog društva, krovne stručne udruge koja okuplja kardiologe u Hrvatskoj. "Glavna misija 'Hrvatske kuće srca' je da bude sveprisutna u hrvatskom društvu i da ukazuje na jedan od naših vodećih problema", dodao je.

PULA - Sporazum o suradnji na predstojećim lokalnim izborima za Grad Pulu potpisali su danas predstavnici Zajednice Talijana i koalicije IDS-HNS. Ustvrdivši kako se potpisivanje sporazuma s IDS-om događa po treći put te kako su dosadašnja iskustva bila pozitivna, predsjednik pulske Zajednice Talijana Fabrizio Radin istaknuo je kako očekuje najmanje dva vijećnika u gradskome vijeću. "Suživot, tolerancija i multikulturalnost temeljne su vrijednosti koje zagovara IDS i zato sam ponosan što je Pula često istaknuta kao svijetli primjer poštivanja ljudskih prava, ne samo na području Hrvatske, već i u široj regiji", poručio je pulski gradonačelnik i potpredsjednik IDS-a Boris Miletić dodavši su "njegova vrata uvijek bila otvorena za sve građane Pule premda je prema pripadnicima manjina uvijek imao poseban senzibilitet. Saborski zastupnik i predsjednik pulskog IDS-a Valter Boljunčić kazao je kako je potpisivanje sporazuma zapravo logičan slijed politike IDS-a, odnosno politike zagovaranja poštivanja ljudskih i prava nacionalnih manjina. "IDS se uvijek zalagao za poštivanje ljudskih prava, a to se prije svega odnosi na prava svih nacionalnih zajednica. Suživot, multietičnost i pravo na dvojezičnost više su od potpisa. U Istri je to ukorijenjeno u način života", zaključio je Valter Boljunčić.

RIJEKA - HDZ-ov kandidat za riječkog gradonačelnika Hrvoje Burić danas je kao dio svog izbornog programa predstavio uređenje riječke poduzetničke zone. U ulici Milutina Barača, gdje su sada rafinerija nafte i drugi, uglavnom neiskorišteni industrijski pogoni, poduzetnicima bi ponudili poslovne prostore za koje se ne bi plaćao komunalni doprinos, a prve četiri godine bi bili oslobođeni i plaćanja komunalne naknade, rekao je Burić. Ocijenio je da malo i srednje poduzetništvo u Rijeci sada nema mogućnosti razvoja upravo i zbog komunalnih doprinosa i naknada.U gospodarstvu vlada stihija, nema odgovarajuće strategije, propadaju bivši industrijski giganti i industrijski pogoni, malo poduzetništvo je u sve većim problemima, a sve rezultira padom standarda građana, iseljavanjem i porastom nezaposlenosti. Izrazio je žaljenje što mu se sadašnji gradonačelnik i kandidat SDP-a za još jedan mandat Vojko Obersnel nije odazvao na poziv za javnim sučeljavanjem.

SPLIT - Splitsko brodogradilište priopćilo je danas kako se predsjedniku uprave Brodosplita Tomislavu Debeljaku prije tri dana u telefonskom pozivu prijetilo smrću, te da su "osumnjičenog zaposlenika" udaljili s radnog mjesta, dok splitska policija navodi kako do danas poslijepodne nije primila nikakvu prijavu o takvoj prijetnji. Kako navodi neki mediji, osoba za koju se tvrdi da je prijetila Debeljaku je Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata, najbrojnijeg sindikata u Brodosplitu, i njemu je do daljnjega zabranjen ulaz u krug brodogradilišta. Kako pak u priopćenju navodi Služba za odnose s javnošću Brodosplita, "visoko pozicionirana osoba društva Brodosplita zaprimila je telefonski poziv zaposlenika s prijetnjom smrću Tomislavu Debeljaku", predsjedniku uprave Brodosplita - Brodogradlišta d.o.o. Služba za odnose s javnošću Brodosplita poziva se na "pravna načela" te s tim u vezi, ne navodeći ime, Šegvića kvalificira kao "osumnjičenog zaposlenika kojemu je dano pravo da izloži svoju obranu" te je "radi sprječavanja utjecaja na svjedoke" udaljen s radnog mjesta do završetka postupka. Napominje kako tijekom postupka koji je Brodosplit pokrenuo protiv "osumnjičenog zaposlenika njegov identitet i podatci o razvoju postupka ostaju povjerljivi". Policija nije primila nikakvu prijavu o prijetnji smrću, doznaje se u splitsko-dalmatinskoj PU koja navodi da će provjeriti navode o toj prijetnji i učiniti sve kako bi utvrdila sve okolnosti u vezi s tim slučajem. Tomislav Debeljak je vlasnik samoborskog DIV-a, tvrtke koja je u nedavno završenoj privatizaciji splitskoga brodogradišta postala vlasnik tog brodogradilišta.

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Planinska trebalo bi početi 17. travnja, odlučeno je danas na pripremnom ročitu na zagrebačkom Županijskom sudu. Sutkinja Jasna Smiljanić početak suđenja zakazala je za 17. i 18. travnja, a o predloženim dokazima odlučit će idućeg četvrtka u nastavku pripremnog ročišta na kojem je danas nazočio Sanader, optužen da se okoristio preprodajom zgrade u Planinskoj ulici i zakinuo državni proračun za najmanje 26,4 milijuna kuna. USKOK-ov tužitelj Tonči Petković izvijestio je da je predložio 20-ak svjedoka. Sanaderov branitelj Čedo Prodanović predložio je "13 do 14" svjedoka, među kojima i neke članove bivše Sanaderove vlade koji bi trebali odgovoriti jesu li odluku o kupnji zgrade u Planinskoj za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja 2009. donijeli pod pritiskom tadašnjeg premijera. Prodanović je potvrdio da je izvanraspravno vijeće prošlog tjedna odbilo njihov zahtjev za spajanjem slučaja Planinska s predmetom Fimi Media za koji već duže vrijeme traje suđenje Sanaderu, HDZ-u i ostalima. Vijeće je, kako je pojasnio Prodanović, prijedlog odbilo uz obrazloženje kako spajanje postupka ne bi bilo svrhovito i kako je jednostavnije provesti odvojena suđenja. Obrana suoptuženog bivšeg HDZ-ovog zastupnika Stjepana Fiolića nije predložila nikakve dokaze. Prema njegovim riječima sutkinja je u slučaju Planinska do ljetne stanke zakazala po dva ročišta mjesečno. Sanaderov branitelj kazao je kako će se njegov branjenik tri tjedna pojavljivati na suđenju za Fimi mediju, a četvrti na suđenju u slučaju Planinska. Bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković priznao je krivnju i nagodio se s USKOK-om pa je prošlog tjedna osuđen na godinu dana, a zatvorska kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi.

ZAGREB - Iz istražnog zatvora danas bi uz jamčevinu od gotovo četiri milijuna kuna trebao izaći Tomislav Strikoman, posljednji osumnjičeni iz šesteročlane skupine Vodičana koje se tereti za postavljanje improvizirane eksplozivne na glavnome zagrebačkom trgu sredinom siječnja. Ostali osumnjičenici pušteni su iz zatvora u Remetincu prije mjesec dana jer su ispitani svi svjedoci na koje su mogli utjecati, a 28-godišnji Strikoman bio je zadržan zbog opasnosti od ponavljanja nedjela. Na slobodu je pušten pošto je sud prihvatio njegovu jamčevinu, a riječ je o zabilježbi na kuću u Vodicama, procijenjenu na oko tri i pol milijuna kuna te 50.000 eura u gotovini. Osim Tomislava Strikomana, za postavljanje eksplozivne naprave na Trgu bana Josipa Jelačića osumnjičeni su Domagoj Šprljan, njegov otac Ivan Šprljan, Tomislav Duvnjak, Ivan Tubić i Lovre Birin. "Bombaše iz Vodica", kako ih nazivaju mediji, policija je prijavila za dovođenje u opasnost života i imovine te za dogovaranje za počinjenje kaznenog djela. Dvojicu se tereti i za posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te za pomaganje u dovođenju u opasnost života i imovine. Najviša zatvorska kazna za ta nedjela je pet godina.

ZAGREB - Kino "Europa" od danas ima još jedan prikazivački prostor - otvorena je nova kino dvorana nazvana "Mueller", po obitelji koja je u strogom središtu Zagreba 1925. sagradila proslavljeno kino koje se još uvijek smatra jednim od najljepših gradskih prostora. Dvorana je smještena na prvom katu i višenamjenska je, osim što će prikazivati filmove s redovnog kino programa, u njoj će se kao i dosad održavati izložbe, promocije knjiga, predavanja i razna druga događanja. Riječ je o svojevrsnoj retro verziji razvikanih 'gold class' kina - uz manje kino platno u dvorani je tridesetak mjesta, starinskih fotelja uz koje su postavljeni niski stolići za odložiti piće, koje će se moći naručivati iz kafića kina. Plan je da se u toj dvorani prikazuju manji, ali značajni i kvalitetni nezavisni filmovi, te da se umjetnički hrvatski filmovi tu prikazuju u dužem vremenskom razdoblju. U pripremi su razni programi, projekcije 'slapstick' komedija uz klavirsku pratnju te filmova koje će pratiti stručna predavanja.

ZAGREB - Program međunarodnoga festivala VI. Gumbekovih dana koji se održavaju u Histrionskom domu od 16. do 28. ožujka, predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu. Ravnatelj Histriona Zlatko Vitez najavio je da će VI. Gumbekove dane otvoriti predstava Ivice Krajača u režiji Zorana Mužića "Škandal na vuglu Vlaške i Koturaške" u kojoj glume Adam Končić, Vid Balog, Marija Borić, Tara Rosandić i Kristijan Jelić. Redatelj Zoran Mužić istaknuo je da se Ivica Krajač u tekstu koristi predloškom znamenitoga komediografa Eugena Labichea te stvara potpuno originalnu zagrebačku kajkavsku komediju u kojoj se jede, pije, pjeva i slavi u nekom davnom sretnijem izmaštanom dobu. "Vragometnu i urnebesnu komediji situacija i karaktera pomaže razriješiti i ban Jelačić sa svojim spomenikom", napomenuo je dodavši kako kao štiklec iz onoga vremena dolazi i mrva duha emocija i vica. Krajač je podsjetio kako pravi Agrameri kad vas isprate riječima "Stari, bok, vidimo se na vuglu Vlaške i Koturaške" nije baš lud za vašim društvom ili ste pak obojica bili "pod gasom". Zadnjega dana bit će i svečana dodjela nagrada VI. Gumbekovih dana.

ZAGREB - Knjiga Borisa Domagoja Biletića "Istarski pisci i obzori - Regionalizam, identitet i hrvatska književnost Istre pod fašizmom" predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu. Knjigu su predstavili književni povjesničar Vinko Brešić, književnik Stjepan Čuić, bivši saborski zastupnik Slaven Letica te autor. Prof. Letica je istaknuo kako je Biletićeva knjiga znanstvena monografija nastala na podlozi doktorata, u kojoj autor daje iscrpan pregled istarske književnosti te pregled istarskih pisaca koji su branili identitet na hrvatskom jeziku. Letica je ocijenio i kako ono što je nekad bio problem hrvatskih pisaca u Istri danas je to problem hrvatskih pisaca u BiH, Bačkoj i Boki kotorskoj. Stjepan Čuić je ocijenio kako je identitet književnosti ipak u jeziku, što je i prinos i odraz toga identiteta jer su, kako je rekao, na hrvatskim prostorima granice države ipak određivale velike sile. Brešić smatra kako danas regionalizam nije problem jer je on sastavni dio hrvatske književnosti i politike. Boris Domagoj Biletić rođen je u Puli 1957. Hrvatski je pjesnik, esejist, književni kritičar, antologičar, publicist, prevoditelj, kulturni djelatnik, urednik i nakladnik. Autor je više pjesničkih zbirki i književnih kritika, među kojima i knjiga "Pristrani čitatelj".

ZAGREB - Zbog zamjene pružnih pragova na pruzi između kolodvora Sisak Caprag i Sisak, 16. i 17. ožujka na dionici između kolodvora Sisak i Volinja umjesto vlakova prometovat će autobusi, priopćeno je iz HŽ Infrastrukture. Iz HŽ Infrastrukture ujedno podsjećaju da zbog remonta dionice Zagreb Glavni kolodvor - Zagreb Klara, vlakovi od Velike Gorice do Zagreb Glavnog kolodvora do daljnjega umjesto preko Odre i Klare, prometuju preko kolodvora Zagreb Resnik.

RIJEKA - Iz mora u riječkoj luci i kod plaže na Biviju, na zapadnoj strani Rijeke, proteklih dana su iz mora izvučene četiri zrakoplovne bombe i jedna protubrodska mina zaostale iz Drugog svjetskog rata, izvjestila je danas Policijska uprava primorsko-goranska. Ivan Babić iz zapovjedništva Specijalne policije u Rijeci kazao je na konferenciji za novinstvo da su kod glavnog lukobrana riječke luke, nasuprot palače Adria u središtu grada, s dubine od osam do 16 metara izvučene dvije američke i dvije britanske bombe, mase po 250 kilograma s eksplozivnim punjenjem od 70 do 120 kilograma. One se tu nalaze od savezničkog bombardiranja riječke luke pred kraj Drugog svjetskog rata. Kod plaže na Biviju je izvučena njemačka protubrodska sidrena kontaktna mina, mase 150 kilograma s 30 kilograma eksploziva. Nalazila se potonula na morskom dnu, na dubini od 10 metara. Bombe i mina su prevezene do sjeverne obale Cresa, gdje su detonirane na sigurnosno pogodnoj lokaciji. Zamjenik načelnice PU primorsko-goranske Jasmin Brkljača kazao je da su ove bombe u riječkoj luci pronađene tijekom podmorskih radova izvođenih prošle godine.

(Hina) xggoj ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙