FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nezaposlenost u Grčkoj na novoj rekordnoj razini

Autor: vmom
ZAGREB/ATENA, 14. ožujka 2013. (Hina) - Stopa nezaposlenosti u Grčkoj u četvrtom je tromjesečju 2012. dosegnula rekordnih 26 posto, pokazali su u četvrtak najnoviji podaci grčkog statističkog ureda, ukazujući na tešku situaciju u toj članici Europske unije snažno pogođenoj oštrim mjerama štednje i dubokom recesijom.

U prethodnom tromjesečju iznosila je 24,8 posto, dok je u četvrtom tromjesečju godine ranije bila u visini 20,7 posto, podaci su statističkog ureda Elstata čije je sjedište u Pireju.

U razdoblju od listopada do prosinca 2012. u Grčkoj je bilo zaposleno ukupno gotovo 3,682 milijuna ljudi, dok se broj nezaposlenih popeo na gotovo 1,296 milijuna, objavio je statistički ured.

Najveća nezaposlenost zabilježena je među mladima u dobi od 15 od 25 godina, od 57,8 posto, objavio je Elstat. Nezaposlenost među mladim ženama dosegnula je čak 65 posto, u usporedbi s 51,7 posto među muškarcima.

Stopa nezaposlenosti među ženama svih dobnih skupina u četvrtom je tromjesečju lani iznosila 29,7 posto, nasuprot 23,3 posto među muškarcima.

Grčka je pogođena oštrim rezovima u državnoj potrošnji i većim porezima, te drugim nepopularnim mjerama koje je Atena dužna provoditi u zamjenu za spasonosnu međunarodnu pomoć. U uvjetima višegodišnje tvrdokorne recesije nezaposlenost nezaustavljivo raste, pri čemu posebno zabrinjava vrlo visoka nezaposlenost među mladima.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙