FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Sajam knjiga u Leipzigu

Autor: brad
BERLIN, 13. ožujka 2013. (Hina) - Svečanom dodjelom Europske nagrade za razumijevanje u Leipzigu je u srijedu navečer otvoren leipziški Sajam knjiga u sklopu kojeg će se posebnim programom povodom ulaska u Europsku uniju predstaviti i Hrvatska.

Europska nagrada za razumijevanje, kojom se tradicionalno otvara Sajam knjiga u Leipzigu, ove je godine dodijeljena njemačkom književnom teoretičaru Klaus-Michaelu Bogdalu za knjigu "Europa otkriva Cigane. Povijest fascinacije i prezira". Svečanom otvaranju sajma u koncertnoj dvorani Gewandhaus nazočila je i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Najvažnija nagrada sajma, "Leipziška književna nagrada", bit će dodijeljena u četvrtak.

Na sajmu knjiga koji je, nakon sajma u Frankfurtu, najveća manifestacija te vrste u Njemačkoj, od četvrtka do nedjelje, kada se sajam zatvara, predstavit će se 2063 izlagača iz 40 zemalja s više od 20.000 novih naslova. Leipziški sajam knjiga je tradicionalno okrenut izdavačima u istočnoj Europi. Ove godine posebna je pozornost posvećena naslovima iz Poljske, Ukrajine i Bjelorusije.

Hrvatsko predstavljanje u Leipzigu dio je festivala Kroatien Kreativ 2013. koji će se sljedećih mjeseci održavati diljem Njemačke, obilježavajući skorašnji ulazak Hrvatske u EU. U sklopu tog programa prvog službenog dana sajma u četvrtak će se održati i rasprava o tomu što EU donosi hrvatskim autorima i izdavačima. Program Kroatien Kreativ obuhvaćat će raznolika događanja tijekom većeg dijela ove godine, počevši od književnosti u Leipzigu, retrospektive hrvatskog filma, kazališnih gostovanja, predstavljanja hrvatske kulturne baštine i turizma, ali i električnog automobila.

Sajam knjiga u Leipzigu je tradicionalno i sajam koji se više otvara široj publici. Paralelno sa sajmom se održava i manifestacija "Leipzig čita", u sklopu koje će više od 2900 autora na 365 lokacija po cijelom gradu čitati publici. "Leipzig čita" je i najveći festival ove vrste u Europi.

Ove godine će se svojom autobiografijom "Sve u svoje vrijeme. Moj život" u Leipzigu predstaviti i bivši čelnik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov.

Tijekom sajma organizator očekuje više od 160.000 posjetitelja. Direktor festivala Oliver Zille je izrazio zadovoljstvo konstantnim brojem izlagača i posjetitelja unatoč uzastopnom blagom padu prodaje knjiga. "Naša zadaća je stvoriti oduševljenje za čitanje i literaturu", rekao je Zille.

Leipziški sajam knjiga se održava od 17. stoljeća.

(Hina) xnkre/xagrb ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙