FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak 14. ožujka

Autor: kgab
ZAGREB, 13. ožujka 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 14. ožujka.

BRUXELLES - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovat će na sastanku Stranke europskih socijalista (PES) i sastanku Europskog vijeća. U četvrtak i petak održava se proljetni summit čelnika EU-a, na kojemu premijer Milanović sudjeluje kao promatrač. Čelnici će na summitu zatvoriti prvu fazu europskog semestra za 2013. Europski semestar je šestomjesečno razdoblje u kojem države članice na europskoj razini usklađuju svoje proračunske, makroekonomske i strukturne politike kako bi Europska komisija mogla pravodobno upozoriti zemlje članice na moguće krize.

BRUXELLES - Europski sindikati pozvali su na prosvjed protiv politike štednje za koji žele da se održi u četvrtak u Bruxellesu kako bi poslali poruku šefovima država i vlada EU-a koji se sastaju na summitu posvećenom oporavku. Nekoliko tisuća osoba očekuje se početkom poslijepodneva na tom skupu, nekoliko stotina metara od zgrade Europskog vijeća, gdje se održava summit u četvrtak i petak. Na prosvjed je pozvala Europska konfederacija sindikata koja smatra da se politike štednje trebaju napustiti jer su imale uništavajući učinak na gospodarstvo.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. Očekuje se da će Putin i Abas razgovarati o ključnim pitanjima bilateralne suradnje. Također će razmijeniti mišljenja o međunarodnim i regionalnim problemima, a posebice o situaciji na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, te o perspektivi obnove izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

HALABJA - Irački Kurdi obilježavaju 25. godišnjicu kemijskog napada na sjeverni irački grad Halabju koji su izvršile snage Sadama Huseina, a u kojemu je poginulo oko 5.000 ljudi. Rođak Sadama Huseina Ali Hassan al-Majid, poznat kao "Kemijski Ali", naredio je napad bojnim otrovima na taj grad. On je pogubljen vješanjem 2010. godine nakon što je osuđen i na četvrtu smrtnu kaznu zbog genocida i zločina protiv čovječnosti.

Dežurni:

Noć: Domagoj Janković

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Navečer: Srđan Baković

Tel: 385 1 4808 645

Fax: 385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙