FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 12. ožujka

Autor: slek
ZAGREB, 12. ožujka 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 12. ožujka.

TALLINN - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko s izaslanstvom boravi u službenom posjetu Republici Estoniji gdje će se sastati s predsjednicom estonskog parlamenta Eneom Ergma, premijerom Andrusom Ansipom i predsjednikom parlamentarnog Odbora za europske poslove Artom Aasom.

VATIKAN - Katolička crkva koja je nedavno doživjela prvo odreknuće od papinske službe u zadnjih sedam stoljeća, bira ovaj tjedan svog poglavara koji mora biti kadar suočiti se s brojnim izazovima: sekularizacijom društva, progonom kršćana i brojnim unutarnjim skandalima. Konklave počinju u utorak i trebale bi trajati dva do najviše četiri dana. Potpuno izdvojeni od svijeta kardinali će dvotrećinskom većinom izabrati nasljednika Benedikta XVI. U utorak će glasovati samo jednom, a u sljedećim danima dvaput prijepodne i dvaput popodne. Ako nakon tri dana nema rezultata, dolazi do prekida glasovanja najviše na jedan dan koji je posvećen molitvi, sastancima, promišljanju i duhovnoj obnovi.

BEOGRAD - Srbija obilježava desetu godišnjicu ubojstva premijera Zorana Đinđića. Na Đinđića je izvršen atentat 12. ožujka 2003. godine ispred zgrade vlade u Beogradu. Bio je prvi srbijanski premijer nakon pada režima Slobodana Miloševića 2000. i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za njegova mandata počeo je proces demokratizacije srbijanskoga društva te korjenite gospodarske i socijalne reforme. Đinđićeva vlada zauzela se za suradnju s Haaškim sudom i u to je vrijeme uhićeno nekoliko haaških optuženika, među kojima i bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević, koji je Haagu izručen 2001.

Dežurni:

Noć: Vera Radić

Prijepodne: Ivo Lovrić

Poslijepodne: Domagoj Janković

Navečer: Slavoljub Leko

Tel: 385 1 4808 645

Fax: 385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙