FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Prijatelji životinja" slave zabranu kozmetike testirane na životinjama

Autor: mbuj
ZAGREB, 11. ožujka 2013. (Hina) - Hrvatska udruga "Prijatelji životinja" pridružila se srodnim organizacijama i građanima diljem Europe u proslavi zabrane prodaje kozmetike testirane na životinjama u Europskoj uniji, koja danas stupa na snagu.

Tim povodom na zagrebačkome glavnom trgu aktivisti građanima dijele brošuru "Kritički osvrt na pokuse na životinjama" i bijelu listu tvrtaka koje svoje proizvode ne testiraju na životinjama te skupljaju potpise na peticiju za zabranu pokusa na primatima u Hrvatskoj.

Predsjednik udruge Luka Oman najavio je da će brošuru poslati i ministarstvima, fakultetima i srednjim školama.

Istaknuo je kako je danas "povijesni dan jer je Europa rekla konačno 'ne' okrutnoj kozmetici i pokusima na životinjama zbog kozmetike". Ocijenio je i kako je to "mali korak prema potpunoj zabrani pokusa na životinjama, ali je definitivno to ipak povijesni trenutak s obzirom na to da je za nj trebalo 20-ak godina borbe udruga, pojedinaca, svih građana Europe koji su bili svjesni da se pokusi na životinjama trebaju zaustaviti".

Istaknuo je da su u Hrvatskoj zabranjeni pokusi na životinjama za kozmetiku, ali još nije zabranjena prodaja takve kozmetike, ali, dodao je, i to će se dogoditi ulaskom Hrvatske u EU. Oman je rekao i kako je bijela lista tvrtaka koje ne testiraju svoje proizvode na životinjama i dalje aktualna te je pozvao građane da isključivo kupuju proizvode s te liste.

"Potpuna zabrana prodaje kozmetike testirane na životinjama u EU stupa na snagu danas. Time se u zemljama EU-a zabranjuje uvoz i prodaja kozmetičkih proizvoda i sastojaka testiranih na životinjama, a svatko tko želi prodavati nove kozmetičke proizvode i sastojke u EU ne smije ih testirati na životinjama bilo gdje u svijetu", istaknuo je.

Zahvalio je i svim hrvatskim građanima koji su potpisali europsku peticiju "Reci ne okrutnim kozmetičkim proizvodima u Europi!" i skupili više od 250.000 potpisa. Prošle godine je Europska koalicija za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), koja se već 23 godine zauzima za prestanak testiranja na životinjama, a čija je članica i udruga "Prijatelji životinja", uručila peticiju Europskom parlamentu kako bi zabrana prodaje kozmetike testirane na životinjama napokon stupila na snagu.

Oman je rekao i kako su "pokusi na životinjama radi istraživanja i razvoja kemijskih sredstava za pranje i dezinfekciju predmeta opće uporabe još zabranjeni u Hrvatskoj, ali izmjenom Zakona o zaštiti životinja ta zabrana se želi ukinuti". Time bi se, ustvrdio je, ako se ne izglasuje amandman, Zakon o zaštiti životinja unazadio, što bi bila velika šteta za zaštitu životinja u Hrvatskoj.

(Hina) xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙