FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreni 10. Pčelarski dani u Vinkovcima

Autor: gvin
VINKOVCI, 9. ožujka 2013. (Hina) - U organizaciji Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskog pčelarskog saveza danas su u vinkovačkom Sportsko-rekreacijskom centru Lenije otvoreni 10. Pčelarski dani – Međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda koji je okupio pedesetak izlagača iz Hrvatske, Srbije, BiH, Slovenije, Mađarske i Austrije, a u sklopu kojega se održava i pčelarski znanstveno-stručni skup,

Otvarajući Pčelarske dane voditelj Službe za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede RH Dalibor Janda naglasio je da pčelarstvo u Hrvatskoj ima veliku budućnost te da se pčelarstvo dosad podupiralo kroz različite fondove od kojih je istaknuo Nacionalni pčelarski program 2011-2013 te najavio novi istoimeni proigram za period od 2014. do 2016. godine koji je u postupku donošenja.

"To će biti prvi pčelarski program s kojim će se participirati u fondovima Europske unije gdje se očekuje da pčelarske aktivnosti povuku do 50 posto povratnih sredstava", rekao je Janda.

Tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza Tomislav Gerić ocijenio je da se pčelarstvo u RH iz godine u godinu sve više razvija, a broj pčelara raste te da Pčelarski dani u Vinkovcima postaju jedna od najznačajnijih pčelarskih manifestacija u Hrvatskoj. Istaknuo je da je prema podatcima Hrvatskog pčelarskog Saveza u RH registrirano nešto više od 5.800 pčelara no da se pčelarstvom bavi oko 9.000 pčelara.

"U Hrvatskoj je trenutačno oko 500.000 košnica, a proizvedemo prosječno 6.500 tona različitih vrsta meda što u potpunosti zadovoljava potrebe hrvatskoga tržišta s tim da još oko tonu do tonu i pol meda, ovisno o godini, odlazi na inozemna tržišta", rekao je Gerić.

Zakonodavni okvir kojim se tretira pčelarstvo ocijenio je dobrim s tim što bi pojedinim dopunama bilo moguće poboljšati regulativu, posebno Pravilnik o pčelarskim vozilima te Pravilnik o držanju pčela i katastru pčelinje paše.

Predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Željko Šuran, podsjetivši da organizirano pčelarstvo u Vinkovcima vuče tradiciju od 1885., naglasio je da su Pčelarski dani prilika da pčelari razmijene iskustva te steknu nova znanja o pčelarstvu. Istaknuo je da broj pčelara u Vukovarsko-srijemskoj županiji raste te da je u 10 pčelarskih udruga u županiji okupljeno oko 400 pčelara s oko 12.000 košnica od kojih svaka u prosjeku daje oko 20 kilograma meda.

U sklopu 10. Pčelarskih dana tijekom današnjega dana u prostorima Poljoprivrednog fakulteta u Vinkovcima održavaju se stručno-znanstvena predavanja na kojima sudjeluju stručnjaci iz Hrvatske, Srbije, Mađarske i BiH.

Deseti Pčelarski dani održavaju se 8. i 9. ožujka pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske gospodarske komore, Vukovarsko-srijemske županija i grada Vinkovaca.

Vinkovačka međunarodna pčelarska manifestacija počela je jučer popratnim edukativno-zabavnim pčelarskim programom koji je bio namijenjen djeci predškolskoga i školskoga uzrasta.

(Hina) xgvin ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙