FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 9. do ponedjeljka 11. ožujka

Autor: vkla
ZAGREB, 8. ožujka 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta u razdoblju od subote 9. ožujka do ponedjeljka 11. ožujka.

SUBOTA, 9. ožujka

________________

LA VALETTA - Najmanja članica Europske unije, Malta, u subotu održava parlamentarne izbore, a ankete predviđaju pobjedu oporbenih laburista koje vodi ekonomist Joseph Muscat. Stranka laburista trebala bi dobiti 40,2 posto glasova, a vladajuća Stranka nacionalista (NP) premijera Lawrencea Gonzija 29,5 posto, čime bi izgubila unatoč dobrim gospodarskim rezultatima. No, broj neodlučnih birača je visok, oko 44,3 posto prema anketama objavljenima na internetu.

BAGRAM, Afganistan - SAD predaje Afganistanu punu kontrolu nad kontroverznim zatvorom Bagram, zajedno s oko 3.000 zatvorenika, navodno pripadnika talibanskog pokreta.

NEDJELJA, 10. ožujka

___________________

FALKLANDSKI OTOCI - Vlada Faklanda organizira dvodnevni referendum o statusu otoka u trenutku kada Argentina sve više i glasnije traži povrat otočja pod svoje okrilje, a referendum smatra "nelegalnim". Očekuje se da će oko 1.800 otočana s pravom glasa izabrati da ostanu dio prekomorskog britanskog teritorija. Godine 1986., za britansku je suverenost nad Falklandima glasovalo 96 posto otočana.

PONEDJELJAK, 11. ožujka

______________________

ZAGREB - Predsjednik Republike Azerbajdžan Ilham Alijev boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj 11. i 12. ožujka, na poziv hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Prvog dana posjeta u poslijepodnevnim satima predsjednici Josipović i Alijev razgovarat će na zasebnom sastanku s hrvatskim gospodarstvenicima o intenziviranju ekonomskih odnosa. Predstavit će se hrvatske tvrtke koje su već uspješno etablirane u Azerbajdžanu kao i one koje se tek žele proširiti na to tržište. Predsjednik Alijev također će održati razgovore s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom te predsjednikom vlade Zoranom Milanovićem.

MOKRICE - Premijeri Hrvatske i Slovenije Zoran Milanović i Janez Janša potpisuju već parafirani sporazum o Ljubljanskoj banci i slovenskoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s EU. Memorandumom o suglasnosti hrvatske i slovenske vlade, koji su četvrtak u Zagrebu parafirali prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i državni tajnik u Kabinetu predsjednika slovenske vlade Tone Kajzer, dogovoreno je da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru sukcesije, sudski sporovi hrvatskih banaka o prenesenoj štednji bit će stavljeni u mirovanje, a slovenska vlada odmah će u parlamentu pokrenuti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora. U tu svrhu nastavit će se s aktivnim pregovorima pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu na tragu ugovora o sukcesiji.

BRUXELLES - Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a koji će biti posvećen, između ostaloga, stanju u Siriji. Šefica hrvatske diplomacije a sastat će se i povjerenicom za unutarnje poslove Cecilijom Malmstroem.

STOCKHOLM - Švedski premijer Fredrik Reinfeldt sastaje se s turskim predsjednikom Abdullahom Gulom.

(Hina) xvk ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙