FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak 8. ožujka

Autor: mcur
ZAGREB, 8. ožujka 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za petak, 8. ožujka.

ZAGREB - Obilježavanjem Međunarodnog dana žena započinje kampanja "'Aktivne i uključene' – lokalni izbori kao praktični izazov ženama s invaliditetom za aktivno građanstvo", a skupu će nazočiti predsjednik Republike Ivo Josipović. Skup organizira Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj – UNDP Hrvatska i Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom s ciljem poticanja žena s invaliditetom na aktivno uključivanje u politički život zajednice i sudjelovanje u kreiranju politika za osobe s invaliditetom (10,15 sati, prostorije Tribine Grada Zagreba Kaptol 27).

ZAGREB - Povodom početka projekta "Transparentnost - najbolji lijek protiv korupcije" održat će se konferencija za novinare, na kojoj će biti predstavljeno i istraživanje o percepciji odnosa liječnika i farmaceutskih kompanija kod hrvatskih građana. Na konferenciji za novinare, koju organiziraju Transparency International Hrvatske (TIH) i Ministarstvo zdravlja, sudjelovat će i ministar zdravlja Rajko Ostojić (12 sati, prostorije TIH-a, Ilica 35). Cilj desetomjesečnog projekta je definiranje odnosa sustava javnog zdravstva i farmaceutskih kompanija uz postizanje maksimalne transparentnosti.

ZAGREB - Konferencija za novinare u sklopu međunarodnoga obrazovno-političkog skupa "Transnacionalna suradnja i modernizacija obrazovanja učitelja i nastavnika u europskoj perspektivi" koji organizira Centar za europsko obrazovanje Sveučilišta u Zagrebu (11,45, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Savska 77). Na skupu sudjeluju predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta Doris Pack, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, prorektorica za nastavu i studente Sveučilišta u Muensteru Marianne Ravenstein, pomoćnica ministra znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske Ružica Beljo Lučić, ministar prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije Žarko Obradović, ministar za obrazovanje, znanosti mlade Kantona Sarajevo Damir Marjanović te ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske Županije Zlatko Hadžiomerović.

ZAGREB - Okrugli stol "Perspektive Hrvatskog članstva u Europskoj uniji" u organizaciji Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba i Zajednice žena Katarina Zrinska Grada Zagreba, a glavni panelisti rasprave bit će predsjednica Odbora za obrazovanje i kulturu u Europskom parlamentu Doris Pack i Mladen Vedriš, predstojnik Katedre za ekonomsku politiku Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (16 sati u Europskom domu, Jurišićeva 1).

ZAGREB - Konferencija za novinare Hrvatskih laburista povodom Međunarodnog dana žena. Saborska zastupnica i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli govorit će o zastupljenosti žena u javnom i političkom životu, a predsjednik stranke Dragutin Lesar iznijet će stav Hrvatskih laburista o najavljenim potezima o ograničavanju bankarskih bonusa i ograničavanju minusa građana po tekućim računima (10,30 sati, Ilica 108).

ZAGREB - Povodom Međunarodnog dana žena u organizaciji Ženske inicijative HNS-a i Gradske organizacije (GO) HNS-a Grada Zagreba tradicionalno će biti položeno cvijeće na biste sestara Baković u Prolazu sestara Baković (12,30 sati). Nazočit će ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, predsjednik GO HNS-a Dragan Kovačević, potpredsjednik GO HNS-a Grada Zagreba Tomislav Stojak i potpredsjednica GO HNS-a Grada Zagreba Vesna Roje.

ZAGREB - Predstavljanje Nezavisne liste za Europski parlament Ivana Jakovčića (12 sati, Europski dom, dvorana Zagreb, Jurišićeva 1/1).

OSIJEK - Konferencija za novinare stranke Hrvatska straža. Predsjednik stranke Ivan Vekić govorit će o podršci Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara (11 sati, Strossmayerova 1).

ZAGREB - Na zagrebačkom Trgovačkom sudu trebala bi se nastaviti parnica protiv osam banaka koje je zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope tužila udruga Potrošač. Trebali bi biti saslušani svjedoci, a predstavnici banaka traže da se ročište zatvori za javnost. Pozvavši stranke da razmisle o nagodbi sudac Radovan Dobronić na prvom je ročištu prošlog tjedna ustvrdio da bi primjena valutne klauzule trebala biti iznimka, a ne pravilo te da se postavlja pitanje opravdanosti uvođenja tog instrumenta u vrijeme dok je kuna bila stabilnija od franka i eura. Predstavnicima banaka poručio je da moraju objasniti pravni i poslovni razlog koji bi opravdao vezivanje kredita za druge valute. Tužene su Zagrebačka, Privredna, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitska i Sberbank (bivša Volksbank) (8,30 sati, Petrinjska 8)

ZAGREB - Svečano uručenje nagrade "Zagrepčanka godine" ovogodišnjoj dobitnici Mariji Slišković, predsjednici "Udruge Žene u Domovinskom ratu". Nagrada se dodjeljuje na Međunarodni dan žena, temeljem javnog natječaja, a mogu je dobiti građanke Grada Zagreba koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji žena u društvu i javnosti, afirmaciji ženskih prava i ravnopravnosti spolova, te postigle prepoznatljive rezultate na podizanju kvalitete života žena u Gradu, s gospodarstvenog, socijalnog i humanitarnog aspekta. Nagradu će uručiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić (11 sati, Stara gradska vijećnica, Ćirilometodska 5).

ZAGREB - Konferencija za novinare gradonačelnika Milana Bandića i predstavnika udruga osoba s invaliditetom na temu "Odbijanje prijedloga za objavu javnog poziva za prikupljanje ponuda za kupnju 20 stanova prilagođenih potrebama osoba sa 100- postotnim invaliditetom na sjednici Gradske skupštine od 21. veljače (10 sati, u zgradi Gradske uprave, dvorana 372, Trg S. Radića 1).

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu 12. tjedna mozga u Hrvatskoj, koji se obilježava od 11. do 17. ožujka u organizaciji Hrvatskog društva za neuroznanost i Hrvatskog instituta za istraživanje mozga (11 sati, Hrvatski institut za istraživanje mozga, Šalata 12).

RIJEKA - Baletni ansambl riječkoga HNK premijerno će izvesti balet "Mozart efekt". Riječ je o autorskom projektu portugalskog koreografa Huga Viere uz glazbu W.A. Mozarta i brazilskog skladatelja Julia Dertonija. Nastupit će Marta Kanazir, Svebor Zgurić, Andrei Koeteles, Ricardo Freire i još desetak članova riječkoga baletnog ansambla, scenograf je Dalibor Laginja, a kostimograf Aleskandar Nošpal (19,30 sati, HNK Rijeka).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro: Jasna Nahtigal Lazarić

popodne: Milka Ćurković

navečer: Neven Leskovar

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xaš yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙