FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jandroković: nadamo se da će memorandum osigurati ratifikaciju u Sloveniji

Autor: ibob
ZAGREB, 7. ožujka 2013. (Hina) - Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković kazao je u četvrtak kako se nada da će memorandum sa Slovenijom osigurati ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu, ali i zatražio da premijer Zoran Milanović ili ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić dođu u Sabor i objasne kakva je sudbina prenesene štednje u Ljubljanskoj banci.

"Očito se radi o kompromisnom rješenju za koje se nadamo da će osigurati ratifikaciju hrvatskoga pristupnog ugovora i to je dobro. Što se tiče prenesene devizne štednje, njena je sudbina nejasna. Memorandum ne definira rješavanje tog pitanja već samo daje naznaku smjera u kojem bi se to pitanje moglo i trebalo rješiti", rekao je Jandroković novinarima u Saboru.

Izrazio je zabrinutost zbog obveze Vlade da osigura zastoj sporova vezanih uz prenesenu štednju koji banke vode pred hrvatskim sudovima. "Dvije hrvatske banke moraju obustaviti sve sudske postupke i radnje vezano za rješavanje devizne štednje. Mi u ovom trenutku ne znamo što to točno znači, koliko će trajati taj zastoj i da li je on možda na mala vrata uvođenje odustajanja od tužbe u slučaju prenesene devizne štednje", naglasio je Jandroković.

Na pitanje hoće li inicirati raspravu u Saboru o memorandumu, odgovorio je da su u Sloveniji sve parlamentarne stranke uključene u rješavanje problema i imaju pravodobne informacije. "Nažalost, hrvatska Vlada to ne čini. Mi smo u ovom trenutku bez informacija. Očekujemo da će ili premijer ili ministrica vanjskih poslova doći u Sabor i objasniti nam točno o čemu se radi", rekao je.

Na pitanje kako komentira nezadovoljstvo slovenske strane obzirom da će tužbe biti zamrznute, a neće se od njih odustati, kazao je kako iz teksta Memoranduma nije jasno o čemu se točno radi.

"Uveden je pojam zastoja. Po ovome nije potpunu jasno o čemu se točno radi. Da li postoji mogućnost odustajanja od tužbi ili ne, to će pokazati vrijeme. Dakle, nemamo dovoljno informacija da bismo mogli na pravi način ocijeniti dosege ovog sporazuma kada je u pitanje rješavanje prenesene devizne štednje", kazao je Jandroković.

Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i državni tajnik u kabinetu slovenskog premijera Tone Kajzer parafirali su u četvrtak u Zagrebu Memorandum o suglasnosti između vlade Republike Hrvatske i vlade Republike Slovenije kojim se rješava pitanje Ljubljanske banke i otvara put ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji.

Memorandumom o suglasnosti hrvatske i slovenske vlade dogovoreno je da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru sukcesije, sudski sporovi hrvatskih banaka o prenesenoj štednji bit će stavljeni u mirovanje a slovenska vlada odmah će u parlamentu pokrenuti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora.

Memorandum će u ponedjeljak u Mokricama potpisati premijeri Hrvatske i Slovenije Zoran Milanović i Janez Janša.

(Hina) xibob ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙