FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lenjin bi trebao napustiti Crveni trg

Autor: vkla
MOSKVA, 6. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Tijelo Vladimira Iljiča Lenjina trebalo bi maknuti s Crvenog trga, kao i posmrtne ostatke Josifa Visarionoviča Staljina, Leonida Brežnjeva i drugih sovjetskih dužnosnika, izjavio je u srijedu predsjednik Vijeća za civilno društvo i ljudska prava u Kremlju Mihail Fedotov.

Crveni trg bi trebao biti "ili klizalište ili groblje". "Održavati priredbe i koncerte, bez obzira ako se radi o koncertima klasične glazbe, na groblju nije primjereno", kazao je Fedotov za dnevni list Kommersant.

Lenjinov mauzolej nije više glavna atrakcija na Crvenom trgu na kojem se tijekom zime nalazi klizalište, a na njemu se održavaju i domoljubni koncerti, poznate vojne parade pa čak i izložbe konja.

Fedotov smatra da bi se grobovi na Crvenom trgu trebali premjestiti na neko drugo mjesto koje bi postalo panteon za cijelu Rusiju. "To bi bilo najciviliziranije rješenje", dodao je Fedotov. Po njegovim riječima, Lenjinovo tijelo bi trebalo pokopati prema kršćanskoj tradiciji, a mauzolej, u kojem se nalazi njegovo balzamirano tijelo, bi trebao ostati jer je pod zaštitom UNESCO-a. Mauzolej bi mogao postati dio susjednog Državnog povijesnog muzeja, smatra Fedotov.

Brojni visoki dužnosnici su tražili da se Lenjina makne s Crvenog trga, no predsjednik Vladimir Putin održava status quo. Odluka o micanju njegova tijela bi mogla biti društveno vrlo eksplozivna jer joj se protivi još uvijek brojni komunistički pristaše.

(Hina) xvk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙