FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinali nastavljaju s pripremom konklave

Autor: bnov
VATIKAN, 5. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Pet dana nakon povijesnog odreknuća Pape, kardinali u utorak nastavljaju rasprave o organiziranju konklave radi odabira nasljednika Benedikta XVI. i velikim izazovima koji čekaju Crkvu.

U ponedjeljak su željeli iskrena objašnjenja o funkcioniranju Crkve, tijekom susreta u Vatikanu namijenjenih određivanju mogućih kandidata za Papu.

"Želimo biti svjesni onoga što se događa u Vatikanu, u cjelokupnoj središnjoj organizaciji Crkve koja je u zadnje vrijeme bila pod pritiskom", izjavio je novinarima francuski kardinal Philippe Barbarin, izlazeći s prve sjednice u ponedjeljak ujutro.

"Ako želimo donijeti dobre odluke, siguran sam da moramo imati neke informacije na tu temu", dodao je južnoafrički kardinal Wilfrid Napier, glede skandala Vatileaks koji je otkrio intrige unutar rimske kurije.

Kardinal, pariški nadbiskup msgr. Andre Vingt-Trois, u istom je smislu dodao da će se "novi Papa nužno morati suočiti s problemima u kuriji".

Benediktu XVI., vrlo štovanom zbog vjerske poruke i koherentnosti, predbacivali su da nije znao reformirati središnju crkvenu vlast.

Glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi kazao je da neće biti opće rasprave glede Vatileaksa, dodajući međutim da su kardinali mogli zatražiti od kolega "sve informacije koje su smatrali potrebnima".

Turbulencije u Vatikanu i nedavno nagađanja o navodnom "gay lobbyju" loše su primljene među kardinalima pridošlima s drugih strana. Po njima, deformiraju sliku dinamične i hrabre Crkve, suočene s problemima preživljavanja.

Dvije stotine sedam kardinala, birača (mlađih od 80 godina) ili ne, sazvano je za "kongregacije" priprema za konklavu. U ponedjeljak ujutro, 142 ih je bilo prisutno, od kojih 103 (od 115) birača. Željno očekivani datum konklave moći će biti poznat (po završetku glasovanja apsolutnom većinom) kad svi biraču budu prisutni.

(Hina) xbnš ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙