FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkrivena spomen ploča Veljku Rogošiću

Autor: pgas
KAŠTEL LUKŠIĆ, 2. ožujka 2013. (Hina) - Na rodnoj kući proslavljenog hrvatskog plivača Veljka Rogošića, koji je umro 7. kolovoza 2012. u 71. godini života, otkrivena je danas spomen ploča na kojoj su istaknuti svi njegovi sportski uspjesi i sudjelovanje u Domovinskom ratu.

"Moj otac je dao svoj maksimum i u sportu i u Domovinskom ratu i bio je ponosan i na jedno i na drugo", rekao je novinarima Rogošićev sin kojem je također ime Veljko.

Otkrivanje spomen ploče u čast Veljku Rogošiću upriličeno je u povodu obilježavanja Dana garad Kaštela čija je središnja proslava u ponedjeljak, 4. ožujka kada će se održati svečana sjednica Gradskog vijeća.

U bogatoj i dugotrajnoj karijeri najvećim Rogošićevim pothvatom smatra se kada je 2008. godine u 67. godini života preplivao dionicu dugačke 171 kilometar od Sicilije do Tunisa čime je maratonskim plivanjem simbolički spojio dva kontinenata Europu i Afriku za što mu je trebalo nešto više od 50 sati. Nakon tog nesvakidašnjeg plivačko-maratonskog pothvata Rogošić je govorio kako je plivajući između Europe i Afrike stavio život na kocku jer u tom područje ma puno morskih pasa. "Ali, ako mislite na morske pse onda se nećete ni odlučiti za ovakvo plivanje", rekao je Rogošić.

Rogošić je 2005. godine preplivao Jadranom tisuću kilometara od Savudrije do Prevlake, a godinu dana ranije preplivao je i La Manche.

Sudjelovao je na dvama Olimpijskim igrama 1960. u Rimu i 1964. u Tokiju, te na trima Meditersnkim igrama - u Napulju, Tunisu i Izmiru.

(Hina) xpgas yad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙