FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemoracija žrtvama ubijenima na Jakljanu

Autor: hspa
DUBROVNIK, 1. ožujka 2013. (Hina) - Na Domobranskom groblju u Dubrovniku danas je održana komemoracija za 214 žrtava pripadnika njemačkih postrojba ekshumiranih iz masovne grobnice na otoku Jakljanu u blizini Dubrovnika koje su na tom otoku nakon Drugoga svjetskog rata ubili pripadnici partizanskih postrojba.

Komemoraciju i molitvu predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a vijence su na zajedničku grobnicu položili predstavnici hrvatske vlade, Savezne Republike Njemačke, Dubrovačko-neretvanske županije, grada Dubrovnika te Udruge "Hrvatski domobran".

Ministar branitelja Predrag Fred Matić tom je prigodom naglasio kako je njegovo opredjeljenje, ali i opredjeljenje ove Vlade da svaka žrtva neovisno o bilo kojoj ideologiji ili političkoj opciji, zaslužuje svoje posljednje počivalište.

Izaslanik njemačkoga veleposlanika u Republici Hrvatskoj vojni ataše Jorg Rauber zahvalio je hrvatskoj vladi na pomoći u ekshumaciji tih žrtava, ističući kako je u Hrvatskoj dosad pronađeno oko 20.000 njemačkih vojnika koji su pokopani većinom u Zagrebu i Splitu, na njemačkim grobljima, a pretpostavlja se kako više od deset tisuća njemačkih vojnika poginulih u Hrvatskoj još nema svoj grob.

Predsjednik Udruge "Hrvatski domobran" iz Dubrovnika Željko Kulišić upozorio je da se mora znati tko je odgovoran i tko će biti procesuiran u takvim slučajevima jer za istinu nije nikad kasno.

Danas na Domobranskom groblju pohranjeni posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice na otoku Jakljanu čije je iskapanje počelo 19. veljače. Pravni temelj na temelju kojeg je bilo moguće pristupiti iskapanju nedavno je doneseni Zakon o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, dok je samo istraživanje i iskopavanje na otoku provela Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja uz suradnju sa Županijskim državnim odvjetništvom u Dubrovniku.

Za sada je utvrđeno da se radi o pripadnicima njemačke ratne mornarice, a daljnja istraživanja pokazat će ima li među žrtvama i pripadnika ratne mornarice NDH, doznaje se u Ministarstvu obrane.

(Hina) xddub ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙