FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Ja, Jacobus apothecarius – od štacuna do industrije"

Autor: mbuj
ZAGREB, 28. veljače 2013. (Hina) - U Muzeju grada Zagreba otvorena je večeras izložba o povijesti zagrebačkog ljekarništva "Ja, Jacobus apothecarius – od štacuna do industrije".

Biti će otvorena do 28. travnja, a obuhvaća ne samo jednu važnu profesiju, ljekarništvo, nego - kroz njeno djelovanje – i čitav socijalni i kulturni razvoj grada. Predmeti vezani uz ljekarništvo i povijest farmacije dio su muzejske zbirke predmeta svakodnevice.

Prikaz kasnosrednjovjekovnog štacuna, spomen na najstarije poznate ljekarne i njihove proizvode, te njihov osobni i profesionalni utjecaj na razvoj grada kroz rekonstrukcije i stručne tekstove dio su izložbene prezentacije.

Ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić istaknuo je kako je izložba izvanredan primjer dobre suradnje ne samo međumuzejske, kao što je to bila dosadašnja praksa, nego međuinstitucionalne u Zagrebu. Brojni muzejski predmeti koji su izloženi - rekonstrukcija alkemijskog laboratorija sa krokodilom, lubanjom konja i kornjačinim oklopom, stare naljepnice i ambalaža gornjogradske ljekarne "K crnom orlu", u kojoj je djelovao i Danteov praunuk Nicolo Alighieri, rekonstrukcija barokne ljekarne sv. Marije na Dolcu otvorene 1599. godine - sastavni su dio fundusa Muzeja grada Zagreba, ali i mnogih drugih institucija, kao što su Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatski povijesni muzej, Farmaceutsko biokemijski fakultet, Metropolitana i mnoge druge.

Autorica izložbe kustosica u Muzeju grada Zagreba Marina Perica Krapljanov istaknula je kako je to izložba o povijesti ljekarništva općenito, s naglaskom na povijest zagrebačkog ljekarništva.

Rekla je kako će posjetitelji izložbe moći vidjeti rekonstrukcije koje dosad nisu vidjeli - od malog srednjovjekovnog vrta sa ljekovitim biljem koje dolazi iz samostanskih vrtova, alkemičarskog laboratorija sa svim čudesima i oznakama alkemije, mješalice za lijekove, destilatore te prezentacije ljekarni.

Možda posjetitelje zainteresira i priča o Jacobusu, koji je 1355. godine, prvi put spomenut u sudskom spisu. Zabilježen je kao Jacobus apothecarius, ne navode gdje se nalazila apoteka, ali se pretpostavlja da je upravo on utemeljio gornjogradsku ljekarnu koja i danas djeluje u Kamenitoj ulici 9, rekla je autorica izložbe.

Izložbu je otvorila dekanica zagrebačkog Farmaceutsko biokemijskog fakulteta Karmela Barišić. Rekla je kako je 2012. fakultet obilježio 130 godina djelovanja te su se s Muzejom grada Zagreba dogovorili o organiziranju te tematske izložbe, na kojoj su radili godinu dana. Istaknula je da je povijest ljekarništva u Hrvatskoj vrlo duga a ta povijest je od 19. stoljeća usko vezana uz aktivnosti fakulteta, od obrazovanja stručnjaka do uspostavljanja temelja za farmaceutsku industriju.

(Hina) xbma ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙